Peste 18 luni moldovenii vor putea circula fără vize prin Europa, dacă...
Republica Moldova ar putea primi planul de acţiuni pentru regimul liberalizat de vize la 25 octombrie. În cazul îndeplinirii acestui plan, peste 18 luni cetăţenii moldoveni vor putea circula liber în spaţiul Uniunii Europene, transmite Info-Prim Neo.
Republica Moldova ar putea să obţină planul de acţiuni pentru regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană deja la 25 octombrie când va avea loc întâlnirea miniştrilor de externe ai ţărilor membre UE, a declarat într-o conferinţă de presă de marţi, 19 octombrie, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Dirk Schuebel.
Oficialul european a menţionat că, în luna septembrie, o misiune de experţi ai UE a vizitat Republica Moldova, elaborând un şir de recomandări pentru Guvernul de la Chişinău. Dacă negocierile pe marginea acestora vor merge bine, în cadrul întrunirii miniştrilor de externe ai UE, Moldova ar putea primi planul de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize. Planul prevede reformele pe care Guvernul de la Chişinău urmează să le implementeze pentru ca cetăţenii moldoveni să poată beneficia de regimul liberalizat de vize, a subliniat Schuebel.
,,Noi susţinem acest proces, şi anume procesul de eliberare a paşapoartelor biometrice, care vor deveni obligatorii începând cu 1 ianuarie 2011. Avem un proiect în derulare, a fost organizat un tender pentru procurarea echipamentului necesar şi care va fi transmis autorităţilor de la Chişinău”, a adăugat Dirk Schuebel.
La întâlnirea grupului de prieteni europeni ai Moldovei din 30 septembrie curent, ministrul de externe al Italiei, Franco Frattini, menţiona că Republica Moldova ar putea beneficia de regimul liberalizat de vize deja peste 18 luni de la data primirii planului de acţiuni.
Regimul liberalizat de vize va permite cetăţenilor moldoveni să circule în spaţiul UE fără vize, cu un termen aflare de 90 de zile. Discuţiile între UE şi Moldova se desfăşoară pe 4 capitole: securitatea documentelor; migraţia ilegală şi readmisia; ordinea publică şi securitatea; relaţiile externe, respectarea acordurilor internaţionale mai ales privind drepturile omului.