Peste 140 de producători și procesatori de producție agricolă, atât din Republica Moldova, cât și de peste hotare, și-au expus oferta în cadrul celei de-a XXXV-a expoziții internaționale Moldagrotech, ediția de toamnă. În perioada 17-20 octombrie, la Moldexpo, vizitatorii pot găsi combine, tractoare, semănători, tocătoare și altă tehnică. De asemenea, pot procura păsări, pești, animale, dar și material săditor, transmite IPN.
În cadrul expoziției Moldagrotech și al târgului specializat Farmer, pot fi vizitate secțiunile tematice Animal show, dar și Toamna de aur. Ofertele participanților urmează să fie examinate de către o comisie, care va desemna noutatea anului. Acest lucru urmează să fie anunțat sâmbătă, atunci când vor fi înmânate toate diplomele, trofeele pentru participanți și pentru cei care au luat primele locuri.
„Aceste expoziții sunt foarte importante, deoarece în cadrul lor se întâlnesc atât cererea, cât și oferta, iar producătorii își pot găsi cumpărători, își pot extinde piața de desfacere, pot încheia diverse contracte atât cu investitori autohtoni, cât și străini. Expozițiile reprezintă un prilej bun de a promova produsele autohtone”, a declarat Galina Petrachi, șefa Direcției politici și programe de dezvoltare rurală în cadrul Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
Vizitatorii pot găsi la expoziție granulatoare, cu ajutorul căror pot obține granule din furaje și cereale pentru hrana animalelor, dar și tocătoare pentru lucernă, fân, paie și altele. Sunt prezentate și incubatoare complet automate pentru orice tip de ou, fie el de găină, gâscă, rață sau de prepeliță. Printre produsele expuse se mai numără și adăpători, hrănitori pentru păsări, iepuri, porci etc. Ion Stegărescu, reprezentant al companiei „Tehno Ms”, a declarat că oamenii sunt interesați de tehnica automatizată, deoarece doresc să-și ușureze munca, fie ea acasă sau la ferme. Prețul unui tocător, împreună cu un granulator, ajunge și la 19 mii de lei. Cumpărătorilor li se oferă posibilitatea să achite în rate.
Institutul de Tehnică Agricolă a venit cu mijloace tehnice pentru protecția contra bolilor, dăunătorilor și buruienilor. În funcție de volum, acestea ajung să coste în jur de câteva sute de mii de lei. De asemenea, vizitatorii pot vedea și achiziționa agregate pentru plantarea livezilor și a viilor, dar și utilaje pentru sectorul zootehnic și pentru producerea nutrețurilor granulare.
O altă atracție a expoziției este o combină de producție bielorusă, cabina căreia este dotată cu aer condiționat și are chiar și frigider. Combina, care este folosită pentru a recolta rapița, floarea-soarelui, porumbul, orzul, este dotată cu volan reglabil, ecran LCD. Corneliu Popa, reprezentantul companiei „Emteh Agro”, susține că mulți agricultori pledează pentru acest tip de combină, deoarece este rezistentă și pentru că întreținerea și reparația în caz de defecțiuni nu este foarte costisitoare. Combina costă peste două milioane de lei, însă comercianții spun că raportul calitate-preț este foarte bun.
O zonă aparte a expoziției este dedicată păsărilor, peștilor și animalelor. Diana Rotaru, administratoarea grădinii zoologice Barder, a menționat că vizitatorilor le sunt prezentate mai multe specii de păsări decorative și de carne. De la găinușa sebright, care cântărește în jur de 200 de grame și are un penaj deosebit de colorat, până la Brahma, cucoșii ajungând să cântărească și șapte kilograme. Păsările mici costă 500 de lei perechea, iar cele mari 500 de lei bucata, ultimele fiind ținute pentru ouă și carne. La expoziție este prezentată și găina-gâscă Australia, o specia foarte rară și o atracție prin faptul că locuiește lângă apă și emite sunete asemănătoare celor de porc. Acestea ajung să coste 500 de euro perechea.
Vizitatorii pot găsi la expoziție și capre anglo-nubiene, o specie mai mult pentru lapte, productivitatea la maturitate fiind de șase litri pe zi. Mirosul specific nu persistă, iar procentul de grăsime este de până la 7%. O capră de acest fel ajunge să coste între 600 și 700 de euro, însă crescătorii spun că poate înlocui o vacă. Capra este mai ușor de întreținut, iar beneficiile de laptelui de capră sunt bine cunoscute.
Vizitatorii pot găsi la expoziție și material săditor. Pomii fructiferi costă între 20 și 30 de lei. În vânzare sunt și copaci decorativi. Prețurile pentru liliac variază între 80 și 100 de lei. Puieții de zmeură și coacăză costă între 20 și 30 de lei. Cei care își vor dori un arbust de coacăză, care atinge o înălțime de până la 1,20 metri, vor trebuie să scoată din buzunar o sută de lei. Florile se vând la prețuri cuprinse între 25-60 de lei.