Peste 14 mii de cereri împotriva Moldovei, înregistrate la CEDO în 22 de ani

În cei aproape 22 de ani de când Republica Moldova a devenit parte la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a înregistrat peste 14 200 de cereri îndreptate împotriva Moldovei. Cele mai frecvente tipuri de violări constatate de CEDO în cauzele moldovenești sunt neexecutarea hotărârilor judecătorești, maltratarea, anchetarea inadecvată a maltratărilor și deceselor. De asemenea, este vorba și despre detenția în condiții proaste, casarea neregulamentară a hotărârilor judecătorești irevocabile, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Centrului de Resurse Juridice din Moldova se menționează că cele 14 200 de cereri au fost înregistrate începând cu anul 1997 și până pe 31 decembrie 2018. Dintre ele, 1 204 încă așteptau să fie examinate. În ceea ce privește numărul cererilor pendinte, Moldova este pe locul 11 din cele 47 de țări membre ale Convenției Europene.

Până în prezent, CEDO a pronunțat 420 de hotărâri în cauzele moldovenești, dintre care 33 – în primele nouă luni ale anului 2019. În anii 2011-2016 Curtea a respins peste 8500 de cereri moldovenești fără o motivare clară.

În baza hotărârilor și deciziilor CEDO pronunțate până la 31 decembrie 2018, Republica Moldova a fost obligată să achite compensații de peste 16,6 milioane de euro.

Republica Moldova a devenit parte la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului pe 12 septembrie 1997. Republica Moldova s-a angajat să respecte drepturile garantate de aceasta și a recunoscut jurisdicția Curții Europene a Drepturilor Omului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.