Peste 12% din moldoveni consideră că femeile sunt lideri politici mai buni ca bărbații

12,5% din totalul respondenților Studiului „Generații și Gen” sunt de acord că femeile sunt lideri politici mai buni ca bărbații. Femeile susțin această idee mai activ comparativ cu bărbații, diferența de gen constituind peste 7%, transmite IPN.

Studiul arată că printre persoanele care împărtășesc ideea că femeile sunt lideri politici mai buni prevalează respondenții din regiunea de centru, cu nivel de studii gimnazial și secundar general, divorțați sau separați și lucrători pe cont propriu. Și la bărbați, și la femei se constată relația directă dintre acceptarea liderismului politic la femei și bunăstarea economică. Mai exact, cu cât e mai ridicată bunăstarea economică, e mai înalt și gradul de acceptare a liderismului politic la femei. Urmare a impactului COVID-19, studiul relevă că numărul persoanelor care sunt de acord cu această idee este în ușoară descreștere, preponderent în rândul bărbaților, locuitorilor din zonele rurale. Totodată, se atestă creștere ușoară printre femei și la nivel urban.

33,7% din totalul respondenților sunt de acord că bărbații sunt mai buni lideri politici comparativ cu femeile. O pondere mai înaltă a persoanelor care acceptă această situație este specifică celor cu nivel de studii inferioare. După statutul ocupațional, șomerilor le revine un procent mai ridicat, pe când pensionarilor – un procent mai mic.

6,7% dintre respondenți, preponderent bărbați și femei din Chișinău, sunt de acord că studiile superioare sunt mai importante pentru femei comparativ cu bărbații. 6,5% dintre respondenți sunt de acord că studiile superioare sunt mai importante pentru bărbați comparativ cu femeile.

Respondenții au fost întrebați pentru cine este mai important un loc de muncă: pentru bărbați sau pentru femei? 21,3% din totalul populației este de acord că un loc de muncă este mai important pentru bărbați decât pentru femei. Bărbații susțin acest deziderat mai activ comparativ cu femeile, diferența de gen constituind 8,3%. Ponderea bărbaților la acest capitol descrește odată cu înaintarea în vârstă, pe când cea a femeilor crește (neuniform). Printre bărbații care împărtășesc această idee, majoritatea sunt din Chișinău, cu studii secundare generale, dintre cei divorțați sau separați, șomeri, cu o bunăstare joasă. Printre femeile care împărtășesc această idee, majoritatea sunt de la sud, cu studii profesional post-secundare, dintre cele divorțate sau separate, pensionare, la fel cu bunăstare joasă.

Studiul mai arată că 10,5% din populație are o viziune stereotipă „puternică” cu privire la rolul femeilor în societate. Bărbații sunt mai puternic marcați de stereotipuri.

De asemenea, respondenții au fost întrebați dacă pot avea încredere în majoritatea oamenilor, fiindu-le oferite două opțiuni de răspuns: pot avea încredere în majoritatea oamenilor sau e bine să fie precauți în relațiile cu oamenii. Respectiv, 7,8% din totalul respondenților au indicat că pot avea încredere în majoritatea oamenilor, iar 92,2% din totalul respondenților consideră că e bine să fie precauți în relațiile cu oamenii. Printre persoanele care au ales opțiunea că pot avea încredere în majoritatea oamenilor se observă o prevalență mai mare a bărbaților și a persoanelor din mediul rural.  Studiul constată că în perioada de restricții COVID-19 a crescut nivelul de încredere în alte persoane.

Studiul „Generații și Gen” este  realizat de UNFPA Moldova, pe un eșantion de mai bine de zece mii de participanți din 153 de localități.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.