Peste 100 de companii au participat la misiunile organizate de CCI Moldova-China

Camera de Comerț și Industrie Moldova-China a organizat pe parcursul acestui an participarea a peste o sută de companii moldovenești la misiuni economice la diverse evenimente și expoziții din China. Pentru anul 2024, Camera de Comerț și-a propus să invite cât mai multe companii chineze ca să investească în Republica Moldova. Declarațiile în acest sens au fost făcute în cadrul forumului dedicat celei de-a cincea aniversări a Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China și dezvoltării relațiilor economice dintre China și Moldova, transmite IPN.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China, Boris Foca, a declarat că în cei cinci ani de activitate au fost perioade bune, dar și mai puțin bune, mai ales în perioada pandemiei COVID-19 și în perioada post-pandemică. „Pentru Camera de Comerț a fost un an destul de complex. A fost un an în care, după amorțeala din timpul pandemiei, am reușit cu peste o sută de companii să organizăm misiuni economice în China. Am reușit ca inclusiv astăzi să avem o nouă delegație chineză care este interesată în a procura produse din Republica Moldova”, a notat Boris Foca.

Potrivit lui, CCI Moldova-China, care este o instituție a businessului formată din companii, depune mule eforturi pentru a reduce din intermediarii care se regăsesc în activitățile businessului mic și mijlociu. Astfel, misiunea este să elimine intermediarii din lanțul valoric al businessului. „Odată ce vom elimina acești intermediari, sigur că vom avea prețuri mai mici. Respectiv va crește consumul și vom aduce o stabilitate în economia Republicii Moldova”, susține președintele Camerei.

Boris Foca a mai spus că viziunea CCI Moldova-China pentru anul viitor se bazează pe activitate, excelență și rezultat. „Pentru anul 2024, noi Camera de Comerț, ne-am propus să invităm cât mai multe companii chineze ca să investească în Republica Moldova. De ce facem acest lucru? nu prin prisma că moldovenii au devenit mai atractivi și mult mai bogați pentru chinezi, dar prin prisma factorului geopolitic. Avem o situație în care Ucraina este blocată din multe puncte de vedere, respectiv prin prisma economică a relației cu China”, a mai spus președintele CCI Moldova-China.

Președintele Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a menționat că CCI RM este cea care fondează camerele bilaterale. Și acum cinci ani, instituția a creat CCI Moldova-China pornind de la importanța cooperării dintre cele două țări, dar și de la importanța pe care o are China în comerțul internațional și în cooperarea bilaterală. „Comerțul bilateral depășește un miliarde de dolari, dar este la fel de importantă investiția în cunoștințe pe care poate să ne-o aducă China în a dezvolta economia Republicii Moldova”, a precizat Sergiu Harea.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.