Funcționarii publici vor putea fi fondatori, membri sau conducători de organizații necomerciale. Acest lucru este valabil și pentru persoanele juridice sau pentru nerezidenți. Restricția de a fonda ONG-uri pentru aceste categorii de persoane este ridicată de Legea cu privire la organizațiile necomerciale, proiectul căreia a fost aprobat astăzi de executiv. Legea asigurată posibilitatea tuturor persoanelor fizice și juridice, indiferent de cetățenie sau forma de organizare, să constituie organizații necomerciale, transmite IPN.
Sunt prevăzute trei forme de organizații necomerciale. Instituția privată este fondată de o singură persoană fizică sau juridică. Asociația obștească este fondată de două sau mai multe persoane fizice sau juridice, în care acestea dețin calitatea de membru. În cazul în care entitatea este creată de două sau mai multe persoane fizice sau juridice, dar care nu doresc să aibă calitatea de membru, delegând sarcina de conducere a entităţii unui consiliu, vorbim despre fundație.
Odată cu excluderea interdicției pentru persoanele juridice de a constitui asociaţii obşteşti, dispare necesitatea menţinerii în lege a uniunilor de persoane juridice ca formă de asociere distinctă. Uniunile de persoane juridice existente se vor considera reorganizate de drept când va intra în vigoare noua lege.
Instituțiile private constituite de către două şi mai multe persoane (conform prevederilor legislației în vigoare) vor fi reorganizate în asociații obștești sau fundații. Dacă în termen de patru luni de la data intrării în vigoare a noii legi instituţiile private nu vor decide reducerea numărului de fondatori până la o singură persoană, ele se vor considera reorganizate de drept în asociaţii obşteşti.
Potrivit Registrului organizațiilor necomerciale, în Republica Moldova există aproximativ 150 de instituţii private. Multe dintre acestea au un singur fondator şi nu vor trebui să se reorganizeze. În total, în Registrul organizaţiilor necomerciale sunt înscrise peste 8860 de asociaţii obşteşti, fundaţii, instituţii şi uniuni de persoane juridice.
Înregistrarea organizației necomerciale, a modificărilor şi completărilor la statutul acesteia, va fi gratuită. La fel și în cazul cultelor religioase. Agenția Servicii Publice este instituția căreia i-au fost delegate aceste competențe. Termenul de înregistrare a organizațiilor necomerciale se reduce de la 30 la 15 zile. Totodată, se majorează termenul în care actele de constituire pot fi prezentate la organul înregistrării de stat, de la 30 de zile la trei luni. Proiectul prevede obligația organului înregistrării de stat de a notifica solicitanţii privind carenţele care determină imposibilitatea înregistrării, fiind oferit un termen de remediere a acestora.
Proiectul de lege stabilește posibilitatea organizaţiei necomerciale de a desfăşură orice gen de activitate neinterzisă de lege, inclusiv activitate economică. Totuşi, această activitate va putea fi realizată doar în vederea realizării scopurilor statutare. În acelaşi timp, este prevăzută interdicţia distribuirii profitului organizaţiei între membri fondatori şi alte persoane. Potrivit autorilor, prevederea în cauză va exclude posibilitatea ca, sub paravanul unei organizaţii necomerciale, să fie dezvoltată activitate economică în scopul obținerii de profit.
Proiectul de lege reglementează limitele implicării organizaţiei necomerciale în activităţi care pot fi considerate politice. Dar le oferă dreptul de a-şi exprima opinia faţă de programele partidelor politice, precum şi faţă de concurenţii electorali şi programele acestora în cadrul alegerilor. Organizațiile comerciale nu pot să susțină material, direct sau indirect, partidele politice și nu le pot presta gratuit servicii.
Asupra proiectului de lege s-a lucrat peste doi ani. În acest context, premierul Pavel Filip a spus că, probabil, nici varianta aprobată de Guvern nu presupune un consens general. Dar a salutat faptul că a fost deblocată situația. Proiectul urmează să fie examinat și adoptat de Parlament.