Persoanele în serviciu de probaţiune ar putea fi monitorizate electronic

Persoanele care se află în serviciu de probaţiune ar putea fi monitorizate electronic. Viceministrul justiţiei, Vladimir Grosu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că Ministerul Justiţiei tinde spre această metodă de monitorizare, care este aplicată în mai multe ţări. În 2014 la Chişinău va avea loc conferinţa europeană a ţărilor Europei de Est şi Centrale în domeniul probaţiunii, la care se va discuta şi acest aspect, transmite IPN.

„Monitorizarea electronică presupune îmbrăcarea de către persoană a unei brăţări speciale, prin care aceasta este supravegheată de la distanţă unde se deplasează. Monitorizate electronic vor putea fi persoanele cărora instanţa de judecată le-a aplicat careva măsuri de restricţionare”, a spus viceministrul.

Potrivit viceministrului, dacă va apărea această supraveghere electronică, persoanele vor putea fi eliberate înainte de termen, condiţionat, atunci când este vorba de infracţiuni mai  puţin grave.

Prezent la eveniment, secretarul general al Organizaţiei Europene pentru Probaţiune (CEP), Willem van der Brugge, a declarat că Moldova a progresat în domeniul probaţiunii. Tot mai multe persoane beneficiază de acest serviciu.

În 2004-2005, în penitenciarele din Republica Moldova erau circa 12 mii de persoane în detenţie, acum sunt 6 mii. Din 2007, de când în Moldova există serviciul de probaţiune, există 8 mii de persoane care beneficiază de el. Dintre ele, doar 70 au recidivat.

Probaţiunea este un complex de activităţi de evaluare, asistenţă, consiliere psihosocială şi supraveghere în comunitate a persoanei aflate în conflict cu legea penală, cu scopul de a o reintegra în societate şi de a o proteja de riscul recidivei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.