Persoanele în scaun rulant vor avea bază legală să acţioneze în judecată şcolile
Persoanele cu mobilitate scăzută vor avea, începând cu anul 2013, bază legală să acţioneze în judecată instituţiile de învăţământ, precum şi alte instituţii de importanţă socială. Coordonatorul de proiect al Asociaţiei „Motivaţie”, Mariana Maftei, a declarat pentru Info-Prim Neo că persoanele cu deficienţe locomotorii sunt discriminate atunci când li se limitează accesul în aceste instituţii, care nu îşi asigură o infrastructură adaptată la necesităţile acestor persoane. Din 2013 intră în vigoare Legea cu privire la asigurarea egalităţii şi câteva articole noi în Legea cu privire la incluziunea socială.
Mariana Maftei a declarat că marea majoritate a persoanelor cu deficienţe locomotorii nu merg la şcoală pentru că elementar nu au cum să ajungă la ore. Astfel, sunt nevoiţi să-şi facă studiile acasă, lucru care este mai greu de asigurat. „Din păcate, există foarte multe persoane care au doar două-trei clase absolvite. Directorii îşi argumentează refuzul de a accepta astfel de copii la şcoală prin faptul că instituţia nu este accesibilă pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Pe lângă lipsa de rampe, nu există veceuri adaptate pentru persoanele în scaun rulant şi altele”, a spus Mariana Maftei. Aceeaşi situaţie este şi în alte instituţiile de importanţă socială, unde persoanele în scaune cu rotile nu au acces deoarece nu sunt rampe, uşile sunt prea înguste, iar ascensoarele neîncăpătoare.
Potrivit Marianei Maftei, legislaţia recomandă adaptarea instituţiilor la necesităţile persoanelor cu deficienţe locomotori, însă nu există un mecanism de sancţionare pentru încălcarea acestui drept. Odată cu intrarea în vigoare a Legii cu privire la asigurarea egalităţii, Guvernul Republicii Moldova se obligă să modifice cadrul normativ şi să stabilească sancţiunile respective.
În Chişinău sunt peste 3 mii de persoane cu mobilitate redusă, potrivit datelor Asociaţiei „Motivaţie”. Un studiu recent arată că din 55 de instituţii de importanţă socială din Chişinău doar două sunt adaptate întrutotul la necesităţile oamenilor cu mobilitate scăzută.