Persoanele în etate vor fi promovate în cadrul unui proiect social

Mai multe organizaţii neguvernamentale şi instituţii ale statului vor veni, în cadrul unui proiect social, cu propuneri de modificare a legislaţiei la capitolul accesului la servicii pentru persoanele în etate. Solicitată de IPN, directorul executiv al Asociaţiei pentru Caritate şi Asistenţă Socială „Acasă”, Felicia Creţu, a menţionat că proiectul îşi propune să implice persoanele de vârsta a treia în mai multe activităţi, pentru ca acestea să se simtă utile şi la pensie.

„Persoanele în etate au muncit toată viaţa cu gândul că la bătrâneţe vor avea o viaţă mai bună şi acces la servicii de calitate, dar acum sunt cei mai oropsiţi. Nimeni nu se gândeşte la această categorie de vârstă  ca la una cu un capital mare de cunoştinţe şi experienţă”, a menţionat Felicia Creţu.

Directorul asociaţiei „Acasă” este ferm convinsă că şi la pensie persoanele pot să ne sprijine şi să ne dea sfaturi din vasta lor experienţă. „Vrem să venim cu soluţii. Nu ne dorim un proiect de dragul de a mai implementa unul. Ne dorim ca acesta să fie cu adevărat util, cu implicarea directă a persoanelor în etate la elaborarea unor mecanisme care le sunt destinate”, a mai spus Felicia Creţu.

Ea a subliniat că îmbătrânirea nu este o boală, de aceea trebuie promovat modul sănătos de viaţă printre persoanele în etate. „ Problema este complexă. Multă lume în etate, mai ales la sate, nu este informată că are drepturi şi trebuie să ceară să i se ofere servicii sociale obligatorii”, a mai spus directorul asociaţiei „Acasă”.

Conceptul proiectului va fi depus în septembrie la Comisia Europeană pentru a fi aprobat, cu finanţare europeană. Proiectul va fi implementat de către Asociaţia pentru Caritate şi Asistenţă Socială „Acasă”, în parteneriat cu IDIS „Viitorul” şi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.