Persoanele cu soţi fumători sunt supuse unui risc mai mare de tuberculoză

Persoanele care nu au fumat niciodată, dar au convieţuit cu soţi fumători, sunt supuse riscului de a avea tuberculoză. Câteva studii arată că expunerea pasivă la fumul de tutun în gospodărie predispune la dezvoltarea tuberculozei pulmonare, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate.

Un studiu realizat în Hong Kong, care a cuprins 16 mii de femei cu soţi fumători, arată că fumatul pasiv a reprezentat risc în 13,7% din cazurile de tuberculoză activă.

Un alt studiu, realizat în Tailanda, arată că fumătorii activi, care au început să fumeze la vârsta de 15-20 de ani şi cei care au fumat mai mult de 10 ani, au avut un risc mai mare de a se infecta cu tuberculoză pulmonară, comparativ cu alţii. Există o legătură între tuberculoză şi timpul de expunere la fumat. Cei care au fumat mai mult de 10 ţigări pe zi sau mai mult de 3 zile în săptămână au avut un risc mai mare de tuberculoză pulmonară, comparativ cu non-fumătorii.

Acest studiu a constatat, de asemenea, că efectele fumatului pasiv în birou sau în vecinătate au fost puternice. Fumătorii pasivi care au fost expuşi la fumul de tutun mai mult de 3 ori pe săptămână în afara casei au avut un risc mai mare de tuberculoză decât cei care s-au expus mai puţin fumului de tutun.

Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate notează că este important ca factorii de decizie politică să dezvolte în continuare strategii de control al consumului de tutun, cu scopul de a reduce impactul fumatului asupra sănătăţii publice la nivel mondial.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.