Deținătorii de poliță medicală apelează mai des la asistența medicală primară comparativ cu cei care nu sunt asiguraţi. Pacienții asigurați au beneficiat și de cele mai multe tratamente, inclusiv la domiciliu. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Biroul Național de Statistică, la cererea Ministerului Sănătății, transmite IPN.
Potrivit studiului, automedicația este mai des practicată de bolnavii fără poliță. 50% dintre ei administrează medicamente fără prescriere medicală. Printre cei asigurați medical această rată este de 30%.
Studiul relevă că mai mult de 50% dintre intervievați se consideră sănătoși. Cu opt ani în urmă, această convingere era împărtășită de 41,2% din populație. 12,4% din cei chestionați acuză o stare de sănătate foarte rea, cu aproape cinci puncte procentuale mai puțini față de anul 2008.
În mediul urban circa 57% din populație se programează înainte de a vizita medicul, pe când în mediul rural doar 25%. Rata programărilor la medic a persoanelor asigurate este de 40,8% comparativ cu 30,1% în cazul persoanelor fără poliță medicală.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 2742 de persoane.