Persoanele cu dizabilităţi nu solicită atitudine specială, ci condiţii egale, accesibilitate în exercitarea drepturilor pe care le au. Un grad mai mare de acces în locurile publice le-ar reduce dependenţa de ajutorul altor persoane şi le-ar permite să se implice mai mult în viaţa comunităţii – spune Natalia Aga, observator naţional la alegerile locale din partea Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoanele cu Dizabilităţi.
Într-o conferinţă de presă la IPN, Natalia Aga a spus că participarea la vot a persoanelor cu dizabilităţi este importantă. Ei sunt cei care pot duce la schimbarea mentalităţii şi la creşterea gradului de implicare în procesul decizional. Societatea nu face altceva decât să-i sfideze prin organizarea procesului de vot la domiciliu, cu ajutorul urnei de vot mobile. Persoanele cu dizabilităţi pot şi trebuie să voteze în secţiile de votare, aşa cum o fac alţi alegători.
Din experienţa sa anterioară de observator, Natalia Aga a povestit că a văzut tineri cu dizabilităţi care au venit să-şi exercite dreptul la vot, dar nu au putut-o face din cauza că intrarea în secţia de votare nu era adaptată cerinţelor persoanelor în cărucior – nu existau rampe de acces sau uşile erau prea înguste.
„Pentru unii aceste probleme sunt minore, dar pentru noi sunt o grea încercare”, a spus Natalia Aga.
Natalia Aga spune că există foarte mult de lucru la capitolul accesibilităţii, iar dizabilitatea ca stare permanentă, trebuie acceptată ca normă în orice formă.