Asociația „Motivație” și-a fortificat capacitățile de prestare a serviciilor de angajare asistată

Asociația „Motivație” din Moldova și-a fortificat capacitățile sale în prestarea serviciilor de angajare asistată pentru persoanele cu dizabilități. Începând cu luna mai și până în prezent, aproape 70 de persoane cu dizabilități au fost implicate în diverse instruiri în acest sens, iar 29 dintre ele au reușit să-și găsească un loc de muncă.

Într-o conferință de presă la IPN, Ludmila Iachim, director executiv al Asociației „Motivație”, a declarat că perioada de implementare a proiectului „Angajarea persoanelor cu dizabilități prin promovarea serviciilor de angajare asistată” este 13 mai-10 decembrie. Acesta s-a axat pe două obiective majore, unul dintre ele referindu-se la fortificarea capacităților asociației în angajarea asistată.

Unul dintre rezultate a fost implicarea reprezentanților „Motivație” în elaborarea curriculei și a Programului de formare profesională. De asemenea, a fost acordată asistență tehnică Consiliului Național pentru Acreditarea Prestatorilor de Servicii Sociale în elaborarea Fișei de autoevaluare a serviciilor de angajare asistată pentru persoane cu dizabilități. A fost acordată expertiză și pentru Ministerul Muncii și Protecției Sociale în elaborarea Ghidului metodologic privind angajarea asistată.

În cadrul proiectului, a avut loc și un schimb de experiență în angajarea asistată cu Austria și Israel. Totodată, s-a reușit dotarea sălii de conferințe de la „Motivație” cu echipament performant pentru organizarea întâlnirilor online cu persoane cu dizabilități și actori cheie. Au fost desfășurate numeroase sesiuni de informare și de coaching pentru aproape 70 de persoane cu dizabilități și membrii de familie. Pentru asociația CASMED de la Bălți a fost organizat un curs profesional de instruire.

Ludmila Iachim a menționat că un alt obiectiv important al proiectului a fost promovarea și implementarea serviciilor de angajare asistată pentru persoanele cu dizabilități în conformitate cu noul cadru legal și cele mai bune practici de angajare asistată. În acest sens, a fost elaborat un spot video despre procesul de angajare asistată, precum și un infografic difuzat la TV. Au fost elaborate și difuzate buletine informative, istorii de succese a persoanelor angajate, podcasturi și articole de promovare a activității proiectului.

De asemenea, în cadrul proiectului a fost posibilă recrutarea unui nou specialist în angajare asistată în orașul Taraclia. Este vorba Maria Caireac. Specialista a spus că se bucură foarte mult să ajute persoanele cu dizabilități, iar de când participă în acest proiect s-a pătruns foarte mult în necesitățile acestor persoane. Reticența unor angajatori sau hipertutelarea de către părinți sau tutori îi face neîncrezători pe acești oameni. Specialiștii în angajarea asistată îi ghidează și sub acest aspect, încurajându-i în acest proces nou pentru ei.

Proiectul „Angajarea persoanelor cu dizabilități prin promovarea serviciilor de angajare asistată” a fost implementat cu sprijinul proiectului „Consilierea Guvernului în politice economice”, implementat de GIZ.

„Noi considerăm că dezvoltarea economică sustenabilă trebuie să se bazeze inclusiv pe nevoile persoanelor din aceste grupuri. Astfel, abordarea noastră combină consiliere în politici, promovarea și atragerea investițiilor, dar și suportul pentru cei vulnerabili. Suntem onorați că prin finanțarea Guvernului Germaniei și Elveției am reușit să contribuim la crearea a mai mult de opt mii de locuri de muncă, inclusiv câteva sute de locuri de muncă pentru persoanele vulnerabile. Suntem bucuroși că am putut susține Guvernul și Ministerul Muncii și Protecției Sociale în dezvoltarea cadrului legal pentru implementarea mecanismului de angajare asistată”, a mai spus Olesea Ghedrovici, manager componentei de politici în cadrul proiectului „Consilierea Guvernului în politice economice”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.