Persoanele cu dizabilități pot beneficia de serviciul de angajare asistată

Persoanele cu dizabilități, care sunt în căutarea unui loc de muncă și sunt înregistrate cu statut de șomer la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, pot beneficia de serviciul de angajare asistată. Cu acest serviciu, are de câștigat și omul, și angajatorul, și statul. Pe lângă faptul că reușesc să obțină independență financiară, angajându-se la muncă, persoanele reușesc să dezvolte și relații sociale în comunitate. Statul are de câștigat prin asigurarea creșterii ratei de ocupare și incluziune socială, iar angajatorii – prin atragerea forței de muncă dedicată și loială. Un proiect de angajare a persoanelor cu dizabilități prin promovarea serviciilor de angajare asistată este desfășurat de Asociația „Motivație”.

Într-o conferință de presă la IPN, Ludmila Iachim, director executiv al Asociației „Motivație”, a precizat că în cadrul proiectului, care se finalizează, au fost realizate un șir de activități ce țin de fortificarea serviciilor de angajare asistată pentru persoanele cu dizabilități. Unul dintre cele mai importante rezultate este că, într-o perioadă destul de scurtă, mai exact din luna mai, cel puțin de 29 de persoane cu dizabilități au găsit un loc de muncă. În total, în cadrul programului s-au implicat aproape 70 de persoane cu dizabilități, acestea beneficiind de diverse instruiri. Este un rezultat bun, spune Ludmila Iachim, deoarece există numeroase provocări și dificultăți care țin de incluziunea persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii.

Viorica Fochim, consultant principal la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a spus că serviciul de angajare asistată este acordat în mod individual, în funcție de necesități, și este gratuit. Pentru persoanele cu dizabilități acesta reprezintă o oportunitate reală de a-și găsi un loc de muncă. Angajarea asistată prevede câteva etape: stabilirea contactului și implicarea beneficiarului, elaborarea profilului vocațional, identificarea locului de muncă, implicarea angajatorului și asistența la locul de muncă, precum și monitorizarea post-angajare.

Proiectul „Angajarea persoanelor cu dizabilități prin promovarea serviciilor de angajare asistată” este realizat cu sprijinul proiectului „Consilierea Guvernului în politice economice”, implementat de GIZ.

Olesea Ghedrovici, manager componentei de politici în cadrul proiectului „Consilierea Guvernului în politice economice”, a menționat că a avea un loc de muncă nu înseamnă să ai doar un salariu, ci și acces la viața socială și economică. Serviciul de angajare asistată reprezintă una dintre cele mai potrivite practici internaționale pentru încurajarea și facilitarea accesului pe piața muncii a persoanelor cu cerințe speciale. „Elaborarea și promovarea acestui mecanism este posibilă datorită colaborării bazate pe dialog între noi, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, societatea civilă și Ministerul Muncii și Protecției Sociale”, a notat Olesea Ghedrovici.

Maria Caireac, specialist angajare asistată din Taraclia, Asociația „Motivație”, a spus că se bucură foarte mult să ajute persoanele cu dizabilități, iar de când participă în acest proiect s-a pătruns foarte mult în ceea ce privește necesitățile acestor persoane. Reticența unor angajatori sau hipertutelarea de către părinți sau tutori îi face neîncrezători pe acești oameni. Specialiștii în angajarea asistată îi ghidează și sub acest aspect, încurajându-i în acest proces nou pentru ei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE