Persoanele cu deficiențe de auz sunt vulnerabile în instanțele judecătorești întrucât nu beneficiază de o justiție care ar sta la baza respectării drepturilor omului. Chiar dacă instanța de judecată este obligată să le asigure din oficiu un interpret în limbajul semnelor, acest lucru nu se întâmplă de cele mai multe ori.
Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv al Centrului de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități (CAJPD), Vitalie Meșter, a menționat că Republica Moldova s-a angajat să asigure drepturile fundamentale ale omului, indiferent de religie, limbă, sex, etnie sau o dizabilitate a persoanei, iar subiecții de drept, adică notarii, judecătorii, avocații sunt cei care trebuie să acționeze în spiritul legii.
În conferință a fost relatat cazul Verei Cebotari, care s-a pomenit cu executorul judecătoresc la ușă, cerându-i să părăsească apartamentul în care locuia. Deși a fost parte a unui proces de judecată, femeii nu i s-a asigurat un interpret în limbajul mimico-gestual la nicio etapă a acestui proces și, respectiv, nu a putut să-și susțină cauza în fața magistraților.
Alexandru Cebănaș, avocat, spune că au fost depuse mai multe cereri în diferite instanțe, inclusiv la Procuratură, pentru a documenta legalitatea acțiunilor actorilor implicați în cazul Verei Cebotari. „Nu găsesc explicații de ce nu se asigură interpreți de semne în instanțele de judecată. Nici în procedura de revizuire nu avea un interpret de semne. Chiar dacă Constituția asigură acest drept și există interpreți de semne autorizați pe teritoriul Republicii Moldova. Procedura de executare a avut loc tot fără translatorul de semne. La acest moment suntem în proces de judecată prin care cerem anularea mai multor acte și documentarea acțiunilor mai mulți actori implicați în cazul respectiv”, a spus avocatul.
Ala Bargan, specialist al Asociației Surzilor din Republica Moldova, spune că prezența interpreților în instanța de judecată este foarte importantă. Chiar dacă aceștia nu sunt suficienți (sunt autorizați 17 interpreți), este posibil să se asigure prezența lor la toate ședințele de judecată unde este nevoie. Instanța nu trebuie decât să solicite acest lucru cu o săptămână-două înainte de proces.
Anual în jur de 300-400 de persoane cu dizabilități solicită servicii de asistență juridică.