Persoanele care vin în Moldova din zone roșii vor prezenta test COVID chiar dacă au vaccin

Persoanele care vin în Republica Moldova şi s-au aflat în ultimele 14 zile în una sau mai multe ţări din zona roșie (inclusiv prin tranzit) vor fi obligate să prezinte rezultatul negativ al testului PCR COVID-19, chiar dacă au certificat de vaccinare. Noile măsuri de prevenire şi control al infecției COVID-19 la traversarea frontierei de stat, pe sensul de intrare în Republica Moldova, se vor aplica din 27 decembrie, transmite IPN cu referire la decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Testul trebuie efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării, în cazul persoanelor care călătoresc cu mijloace de transport în comun, sau înaintea intrării pe teritoriul Republicii Moldova, în cazul celor care călătoresc cu mijloace de transport propriu. Testul va trebui efectuat atât de persoanele nevaccinate, cât și de cele vaccinate. Confirmarea trebuie să fie prezentată în una dintre limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă. Lista statelor din zona roșie va fi întocmită de Ministerul Sănătății începând cu 24 decembrie și va fi actualizată o dată la șapte zile.

Potrivit Hotărârii CNESP, cetățenii care nu au vizitat țările din zona roșie vor putea intra în continuare în Republica Moldova fără restricții cu prezentarea unuia din următoarele documente: certificatul de vaccinare, testul PCR sau rapid negativ sau concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19. Cei care nu dețin actele respective vor fi obligați să respecte regimul de izolare pentru o durată de 14 zile. Regimul de carantină poate fi întrerupt după a 7-a zi dacă se efectuează un test PCR COVID-19 sau test rapid de diagnostic Ag SARS CoV-2, iar rezultatul acestuia este negativ prin act confirmat.

Excepție de la prevederile de mai sus fac copiii cu vârsta până la 12 ani, elevii și studenţii cu vârsta de până la 18 ani, care urmează să susţină examene, care merg la studii în instituţii de învăţământ pe teritoriul Republicii Moldova sau peste hotare, persoanele care călătoresc din motive de sănătate, inclusiv însoţitorul etc.

CNESP a mai decis ca, începând cu 23 decembrie, accesul în incinta Aeroportului Internațional Chișinău să fie permis și însoțitorilor care vor prezenta certificatul COVID-19.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.