Tineri cu dizabilități, care sunt în căutarea unui loc de muncă, au încercat, astăzi, experiența aflării ,,în umbra unui angajat”. Este o acțiune în care tinerii au mers în mai multe instituții și companii în care muncesc persoane cu dizabilități pentru a face cunoștință cu posturile de muncă potrivite calificărilor pe care le au.
Ecaterina Sochircă și Aliona Mârza au testat munca de secretariat în cadrul Centrului Psiho-Socio-Pedagogic al Direcției generale educație, tineret și șport (DGETS) al municipiului Chișinău. Stanislav Pivovarciuc, care ocupă această funcție de jumătate de an, spune că abilitățile locomotorii limitate și deficiențele de vedere nu-l împiedică să-și exercite munca responsabil. La început i-a fost dificil, dar s-a adaptat și s-a încadrat în echipă. A studiat științe politice, dar pentru că nu și-a găsit un loc de muncă potrivit în acest domeniu, s-a recalificat. Cu sprijinul Asociației ,,Motivație”, a găsit actualul loc de muncă și este mulțumit de ceea ce face.
Lilia Maximenco, șef adjunct la Centrul Psiho-Socio-Pedagogic DGETS, a menționat că activitatea de secretariat este destul de solicitantă, dar l-a văzut pe Stanislav că este o persoană motivată. În timp această opinie doar s-a reconfirmat. ,,Nu am avut niciodată tendința de a-l victimiza și de a-l limita, spunând că ,,el doar atât poate”. Stanislav știe să asculte ce are de făcut, nu are frică să întrebe dacă a făcut lucrurile bine”, a spus Lilia Maximenco.
Aliona Mârza, tânăra care a acceptat să fie ,,în umbra unui angajat”, spune că a răspuns provocării deoarece este curioasă să afle cum decurge munca de secretar și pentru că își dorește să găsească un domeniu care să fie interesant pentru ea, unde să acumuleze experiență. Tânăra spune că până acum nu a încercat să se angajeze pentru că își dorește să-și continue studiile. ,,Este important să lucrezi, deoarece devii mai independent, îți realizezi visurile, iar din punct de vedere financiar știi că ai muncit pentru banii pe care-i câștigi și știi mai bine cum să-i cheltui”, a spus tânăra.
Ana Bufteac, coordonator al Programului Angajare Asistată la Asociația ,,Motivație”, a menționat că activitatea ,,În umbra unui angajat” vine să sensibilizeze și angajatorii, ca ei să nu excludă persoanele cu dizabilități din lista potențialilor angajați și să le privească ca o resursă umană valoroasă.
Iulia Nicorici, specialist principal la Agenția pentru ocuparea forței de muncă a municipiului Chișinău, a remarcat că astăzi tinerii au posibilitatea să exploreze, să cunoască mai multe profesii, până să ia decizia unde să-și continue studiile. ,,Există profesii la modă, solicitate de tineri și despre care toată lumea cunoaște, dar sunt și profesii solicitate pe piața muncii. De aici și vine necesitatea de a explora și a cunoaște”, a spus Iulia Nicorici.
Asociația ,,Motivație” implementează Programul Angajare Asistată mai bine de cinci ani, timp în care a oferit suport persoanelor cu dizabilități în angajarea în câmpul muncii. Până acum, prin intermediul programului au fost încadrate în câmpul muncii peste 100 de persoane cu dizabilități.