Ministerul Educației, Culturii și Cercetării
dlui Igor Șarov
D E M E R S
În fapt, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a elaborat proiectul „Reglementărilor speciale privind organizarea anului de studii 2020-2021 în condițiile epidemiologice de COVID-19 pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal și extrașcolar”. Documentul respectiv a fost publicat la data de 30 iunie 2020 și se află la etapa consultărilor cu reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și ai organelor locale de specialitate în domeniul învățământului.
Proiectul vizat arată că vor fi întreprinse acțiuni necesare în vederea asigurării obligatorii a instituției cu dezinfectanți și necesarul pentru verificarea febrei, vor fi reamenajate spații în vederea desfășurării procesului educațional în contextul epidemiologic de COVID-19 pentru clasele de elevi cu un număr mai mare de 25, de asemenea vor fi elaborate recomandări metodologice de organizare combinată a procesului educațional clasic cu cel la distanță, inclusiv în mediul online la disciplinele de studii în funcție de specificul disciplinei.
Conform proiectului, atât elevii cât și profesorii vor fi obligați să poarte la ore măști și mănuși și să respecte distanța socială. Părinții sunt cei care își vor asigura copiii cu măști, mănuși și dezinfectant propriu pentru a merge la școală.
Având în vedere că acest proiect se află la etapa consultărilor, la data de 03 iulie 2020, Centrul Ortodox “Calea, Adevărul și Viața” din cadrul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni a organizat o masă rotundă consultativă, la ea fiind prezenți personalități din domeniul medical, juridic și psihologic (vezi video și Demersul oficial http://episcopia-ungheni.md/ro/uncategorized/marturii-argumentate-ale-medicilor-juristilor-psihologilor-si-a-altor-specialisti-despre-pericolul-purtarii-mastilor-si-a-manusilor-de-catre-elevi/).
În acest context, menționăm că, în expunerile sale, Mihai Stratulat, medic pediatru, consideră că măsurile Ministerului sunt absurde, dat fiind faptul că copiii până la 10 ani ori cu mănuși, ori fără, oricum duc mâna la gură. Privitor la măști, purtarea lor va scade nivelul de oxigen în sânge. Acestea vor face mai mult rău copiilor, pe termen scurt și lung. Oxigenul ajunge mai puțin la organe, ceea ce poate provoca hipoxia creierului, iar copiii vor leșina în timpul orelor.
Medicul consideră că este suficientă pe parcursul zilei – igiena după fiecare lecție, igiena mâinilor. Acesta este de părere că, mai mult din 70% din copii vor trece prin acest virus și deja ajung să ia COVID-19 de la părinți, nu de la joacă sau din curte.
De asemenea, referitor la purtarea măștilor și mănușilor s-a expus și Ion Cuvșinov, conferentiar universitar, medic legist, care a reiterat ideea că masca reprezintă un obstacol ce nu permite o respirație adecvată, scăderea nivelului de oxigen în sânge, hipoxia creierului, sufocarea copiilor. Medicul este de părere că măsurile nu corespund scopului final dorit, iar ca propunere, este de părere că trebuie să fie organizate studiile în grupuri de copii de până la 15 persoane, cu respectarea condițiilor de igienă.
Are o părere negativă și Angela Nicolaou, psiholog care, a explicat efectele purtării măștilor și mănușilor la școală în timpul orelor. Măsurile Ministerului nu ia în considerare toate aspectele practice la respectarea acestora, astfel copii vor suferi psihologic și emoțional, fiind lipsiți de emoții, discuții și mișcare activă. Nu se exclude că unii copii vor fi discriminați sau abuzați psihologic și verbal dacă vor purta incorect masca sau o vor scoate. De asemenea, într-o situație defavorabilă este pus și profesorul/învățătorul care va avea un rol de jandarm în timpul orelor/pauzelor, și nu de concentrare asupra materialului predat.
Psihologul este de părere că, copiii nu sunt pregătiți psihologic și emoțional de a prelungi studiul online, precum a fost în primăvară. Copii suferă din punct de vedere medical, fiind supuși nemotivat de a sta ore în șir în fața platformelor online, materialul predat fiind neasimilat, calitatea orelor fiind la minim. Zeci de copii au fost afectați emoțional, având tulburări de somn, de vedere, depresii, dependență electronică, precum și discriminări pe fonul lipsei dispozitivelor necesare.
Psihologul este de părere că, copiii trebuie să continue studiile în mod obișnuit, cu respectarea igienei corespunzătoare.
Avocatul Tamara Plămădeală, ex-avocat al poporului pentru protecția drepturilor copiilor, consideră că Ministerul Educației trebuie să regândească măsurile propuse, să ajungă la scopul scontat prin alte căi, decât prin prejudicierea sănătății fizice și psihice a copiilor, părinților și profesorilor. Dacă vor neglija acestea, vor apărea revolte și nemulțumiri în rândurile societății civile, iar Ministerul va fi supus achitării despăgubirilor colosale.
De aceeași părere este și Teodor Cârnaț, avocat, conferențiar universitar, doctor habilitat în științe juridice, care consideră că statul trebuie să garanteze învățământul primar obligatoriu. Iar potrivit măsurilor Ministerului, cade pe umerii părinților asigurarea de măsti, mănuși, pe umerii profesorilor – respectarea măsurilor impuse, ceea ce este absurd. Acesta consideră că cadrele didactice trebuie să se expună reeșind din ineficiența și riscul purtării măștilor și mănușilor, iar avocatul poporului pentru drepturile copiilor să conteste măsurile ce vor prejudicia sănătatea copiilor.
În drept, Convenția Europeană pentru protecția drepturilor omului şi a demnității ființei umane față de aplicațiile biologiei și medicinei (Convenția privind drepturile omului și biomedicina), Oviedo, 1997, ratificată de Republica Moldova, în articolul 2 prevede expres „Interesul și binele ființei umane trebuie să primeze asupra interesului unic al societății sau al științei.” De aici rezultă că nu poate fi invocat binele public pentru a prejudicia o persoană.
Este relevant faptul că, dreptul și datoria părinților față de copii sunt prevăzute de către art. 60, alin. (2) din Codul Familiei: “Părinții poartă răspundere pentru dezvoltarea fizică, intelectuală și spirituală a copiilor și au prioritate la educația lor față de oricare alte persoane”.
Articolul 61, alin (1) din Codul Familiei prevede că “drepturile și interesele copiilor sunt apărate de către părinți”, nu de către stat, nu de către guvern, nu de către școală. Unul dintre aceste drepturi este dreptul la viață și dezvoltare fizică normală, în care decizia aparține în primul rând părintelui , statul putând interveni doar în situații extreme, în mod justificat.
În conjuncție cu acest drept al părintelui de a decide spre binele copilului său cu prioritate față de stat vine și obligația statuată de către Legea nr. 10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice, care, în art. 29, alin 1) stabilește că “persoanele fizice, în măsura în care capacitatea juridică le permite, sunt obligate să-și protejeze sănătatea proprie, a familiei și a copiilor lor, să asigure educația pentru sănătate a copiilor, folosind posibilitățile oferite de societate și ducând un mod de viață sănătos”.
Analizând și părerile altor specialiști decât cei prezenți, menționăm că, pe blogul său online, Diana Coropceanu, medic neurolog-pediatru, a enumerat riscurile purtării mățtilor de către copii, precum:
- Risc de supraîncălzire;
- Risc de sufocare – măştile pot îngreuna respiraţia;
- Copiii hiperactivi, care poartă mască timp îndelungat, pot suferi un anumit grad de toxicitate în organism prin respirarea propriului dioxid de carbon;
- Focar de infecție – un copil înțelege foarte greu rolul măștii (în joc, copilul poate să-și scoată masca, să o poarte inadecvat, punând mâinile murdare la ochi, nas, gură, urechi, etc);
- Cei, care suferă de boli cardiace, boli pulmonare, astm, maladii psiho-neurologice (epilepsie, paralezie cerebrală, autism), etc. își pot agrava starea de sănătate prin faptul că depun un efort major de a-și umple plămânii cu oxigen;
- Purtarea măștilor în școli, ar determina scăderea capacității de concentrare, deficitului de atenție, duce la apariția vertijurilor, confuziei, tahicardiei. Adesea, structurile statului preferă soluții simple pentru ei prin închiderea școlilor și grădiților și obligarea copiilor să poarte mască decât să asigure instituțiile școlare și preșcolare cu produsele necesare de dezinfectare.
Soluția propusă de medic este spălarea mai des pe mâini, iar elevii să se spele pe mâini la fiecare pauză, la intrarea și ieșirea din clasă și să păstreaze distanța între colegi la ore.
Totodată, este relevant să menționăm și faptul că, oficialii din sistemul de sănătate elvețian au declarat că toți copiii sub 10 ani nu reprezintă niciun risc de contaminare, având în vedere că nu au „receptorii” pe care îi țintește virusul. „Copiii sunt foarte rar infectați de coronavirus și nu îl transmit mai departe. De aceea, copiii mici nu reprezintă niciun risc pentru pacienții de risc sau pentru bunici”, a spus doctorul Daniel Koch, directorul diviziei pentru boli infecțioase din cadrul Departamentului Federal pentru Sănătate Publică, citat de The Telegraph.
Iar, Ministrul sănătăţii din New South Wales, Brad Hazzard, a spus că noul studiu arată că „şcolile se numără între cele mai sigure spaţii, iar acesta este desigur un mesaj foarte important pentru părinţi”.
Luând în considerație cele expuse, solicităm insistent:
1. Asigurarea desfășurării orelor de studiu în regim obișnuit;
2. Anularea obligativității purtării de măști și mănuși pentru copii, ca măsură ineficientă;
3. Asigurarea condițiilor de igienă și de dezinfectare a săilor de clase.
Semnează membrii Consiliului de Administrare ai Centrului Ortodox “Calea, Adevărul și Viața”:
1. PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni
2. Protoiereu Vadim Corostinschi, secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni
3. Preot Serghei Iordachescu, Președintele AO “Sf. Mcț. Cneaghină Elizaveta”
4. Protoiereu Nicolai Boian
5. Elena Bîtcă, jurist
6. Ala Stîrcu, Președintele AO “Areopagus”
Vezi video și Demersul oficial: http://episcopia-ungheni.md/ro/uncategorized/marturii-argumentate-ale-medicilor-juristilor-psihologilor-si-a-altor-specialisti-despre-pericolul-purtarii-mastilor-si-a-manusilor-de-catre-elevi/
-------
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.