Perfectarea actelor de stare civilă în regim de urgenţă va costa mai scump
Perfectarea actelor de stare civilă în regim de urgenţă va costa mai scump cu 30- 40 la sută. Totodată, lista serviciilor de stare civilă oferite gratuit populaţiei se va completa. De acum încolo şi înregistrarea solemnă a nou-născuţilor se va face fără plată, transmite Info-Prim Neo.
Pavel Buceaţchi, ministrul dezvoltării informaţionale a declarat într-o conferinţă de presă că este pentru prima dată când nomenclatorul şi tarifele pentru serviciile de stare civilă se aprobă prin decizie de guvern şi nu prin ordinul ministrului.
Astfel, conform deciziei executivului, Serviciul Stare Civilă va presta pe gratis 13 servicii, iar subdiviziunile teritoriale ale sale – 24.
Tarifele pentru serviciile cu plată prestate în regim obişnuit, de exemplu pentru perfectarea certificatului de naştere, de căsătorie (30 de zile) sau a duplicatelor (25 zile), vor rămâne neschimbate.
Lucia Ciobanu, directorul Serviciului Stare Civilă, a informat că recent a fost lansat un nou serviciu cu plată – perfectarea certificatului de stare civilă în 12 limbi. Acesta poate fi prezentat în 19 ţări. Costul perfectării în regim obişnuit este de 50 de lei, iar în regim de urgenţă, într-o oră, este de 500lei.
Lucia Ciobanu a mai spus că nouă categorii de cetăţenii beneficiază de scutiri la plata serviciilor de stare civilă. Acestea sunt invalizii de gradul I, II şi III, participanţii la cel de-al doilea război mondial, pensionarii, părinţii care au trei şi mai mulţi copii, copii orfani, participanţii la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl. Cetăţenii care au participat la conflictele armate în interesul RM sunt scutiţi în proporţie de 50% din costul serviciului.
De asemenea, se scutesc de plată cetăţenii care solicită rectificarea greşelilor comise de organul de stare civilă la înregistrarea actelor, precum şi cetăţenii care solicită eliberarea repetată a certificatelor de deces pe numele rudelor reabilitate sau pentru substituirea celor eliberate anterior.
Instanţelor judecătoreşti, organelor procuraturii şi de urmărire penală, autorităţilor tutelare şi altor organe de stare civilă li se vor elibera gratuit copii sau extrase de pe actele de stare civilă, precum şi informaţii referitoare la înregistrarea acestora.