Pentru studenţi parafarea Acordului de Asociere înseamnă mai multe burse CAMPANIE IPN

La Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 29 noiembrie 2013, Republica Moldova va intra într-o nouă fază de relaţii cu Uniunea Europeană. Ce aduce aceasta şi cum va influenţa ea viaţa cetăţenilor moldoveni de acasă şi de peste hotare? Ce avem de câştigat şi ce trebuie facem fiecare dintre noi pentru ca acest beneficiu devină posibil? Cum se vor răsfrânge noile condiţii asupra relaţiei Republicii Moldova cu alte ţări? Agenţia IPN îşi propune caute împreună cu dumneavoastră răspunsuri la aceste şi alte întrebări care frământă societatea, în cadrul ciclului de materiale cu genericul:Asocierea cu UE pe înţelesul tuturor.

----

Parafarea Acordului de Asociere cu UE va permite accesarea mai multor burse de către studenţii din Republica Moldova. Şefa Direcţiei relaţii internaţionale şi integrare europeană din cadrul Ministerului Educaţiei, Ludmila Pavlov, spune că, începând cu anul 2014, Republica Moldova va putea accesa proiecte în cadrul Programului Comisiei Europene „Erasmus +”, care este un program de cooperare şi de mobilitate în domeniul învăţământului superior. De asemenea, va exista un acces mai larg la proiectele în cadrul Programului Lifelong Learning   ̶ un program pentru învăţământul preuniversitar care presupune fortificarea capacităţilor şi capitalului uman al profesorilor.

Şefa de direcţie de la Ministerul Educaţiei a mai spus că prin aceste programe se va atinge o creştere a competenţelor de utilizare a tehnologiilor informaţionale, de perfecţionare a limbilor de comunicare internaţională. „Vorbim de sporirea calităţii pregătirii profesionale a tinerilor, vorbim despre acces la valori, principii europene, la o cultură alta decât cea de aici,la  tradiţii. Şi toate acestea vin să fortifice capitalul uman al Republicii Moldova, să schimbe mentalitatea tinerilor noştri, să-i facă mai deschişi, mai toleranţi”, a menţionat Ludmila Pavlov.

De asemenea, instituţiile vor trebui să instruiască mult mai bine tinerii care vor dori să meargă la studii peste hotare. Instituţiile de învăţământ vor trebui să promoveze studierea limbilor străine, a calculatorului, lucruri care în Moldova nu sunt foarte bine puse la punct, susţine reprezentantul Ministerului Educaţiei.

Beneficiile vor fi resimţite şi acasă, pentru că cei care se vor întoarce de peste hotare cu experienţă vor aduce noi tradiţii, idei, ceea ce va permite mişcarea înainte a universităţilor din Republica Moldova şi ralierea la viaţa academică şi tradiţiile europene.

Irina Ţurcanu, IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.