Pentru prima dată partidele extraparlamentare au şansa să acceadă în Parlament, analist

Republica Moldova se află într-o situaţie inedită după 20 de ani de dezvoltare. Pentru prima dată unele forţe politice noi, partide extraparlamentare, atât de dreapta, cât şi de stânga, au şansa să acceadă în Parlament. Despre aceasta a declarat analistul politic, Nicolae Negru, în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Priorităţile clasei politice şi ale societăţii moldoveneşti într-un an electoral. Poziţia opoziţiei”, organizate de către Agenţia IPN, în coproducţie cu Radio Moldova.

„Cetăţenii din Republicii Moldova, potrivit sondajelor, s-au cam săturat de unele şi aceleaşi partide, care acum sunt în Parlament. 30% dintre alegători sunt indecişi. Aceasta desigur că oferă o şansă noilor partide care apar sau care sunt pe scena politică”, a comentat analistul. Nicolae Negru a menţionat că în Europa au venit la guvernare multe forţe noi care înainte erau marginale sau nu existau.

Totodată, analistul recomandă partidelor extraparlamentare să fie active pe parcurs, nu doar în campaniile electorale, să meargă pe la cetăţeni şi să le explice priorităţile partidului, rolul acestuia pentru viitorul Republicii Moldova. „Clasa politică începe să se schimbe. Lumea pune la încercare partide noi. Având această speranţă, partidele trebuie să facă ceva şi să obţină acest rezultat. Şi pentru condiţiile noastre este important că aceste partide să aibă un lider carismatic, care se bucură de popularitate, să poată pune degetul pe rană, să lupte cu mafia”, a spus analistul.

Dezbaterile publice cu tema: „Priorităţile clasei politice şi ale societăţii moldoveneşti într-un an electoral. Poziţia opoziţiei”, constituie ediţia XXVI din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundaţia germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.