Pentru prima dată în ultimii 8 ani Eminescu a fost comemorat la aceeaşi oră de Preşedenţie, Guvern, Primărie, Uniunea Scriitorilor şi toate partidele politice cu excepţia PCRM
Astăzi, 15 ianuarie, sute de cetăţeni s-au adunat la bustul lui Mihai Eminescu din Aleea Clasicilor din parcul Ştefan cel Mare şi Sfânt pentru a marca aniversarea a 160-ea de la naşterea marelui poet. Pentru prima dată în ultimii 8 ani, Eminescu a fost comemorat la aceeaşi oră de Preşedenţie, Guvern, Primărie, Uniunea Scriitorilor şi toate partidele politice cu excepţia PCRM, transmite Info-Prim Neo.
Deoarece ningea frumos, moderatorul evenimentului, poetul Arcadie Suceveanu, n-a ezitat să deschidă omagierea cu colindul său dedicat lui Eminescu. Poetul consideră că de fiecare dată, la 15 ianuarie, Eminescu se naşte şi reînvie în limba română şi întru limba română.
„Componenta inedită a acestei zile este că Dumnezeu a făcut să putem sărbători acest eveniment împreună cu cei mai înalţi reprezentanţi ai statului”, a spus Suceveanu. „Cu toţii au venit la ora stabilită şi nu aşa cum făcea 8 ani la rând guvernarea comunistă, care venea la Eminescu pe furiş, ocrotindu-se de semiîntunericul dimineţii”, a concretizat moderatorul.
Preşedintele în exerciţiu, Mihai Ghimpu, a mulţumit publicului pentru că „aţi crezut în puterile noastre, în crezul lui Mihai Eminescu şi n-aţi renunţat la lupta pentru libertate şi identitate naţională. Poezia lui Eminescu a exprimat setea şi dorul nostru de frumos şi libertate, demnitatea de a ne afirma ca naţiune”, a declarat Mihai Ghimpu.
„Meritul lui Eminescu este că de fiecare dată ne face să aplecăm capul asupra operei sale şi să cugetăm la ceea ce avem de făcut de acum înainte”, a spus prim-vicepreşedintele PLDM, Mihai Godea. „Dacă Eminescu a fost în stare să rămână simbol pentru generaţii întregi de politicieni, înseamnă că aşa a vrut Dumnezeu şi niciodată n-o să putem să-i întoarcem integral datoria lui Eminescu. Dar ceea ce putem face ca oameni este să contribuim la o mai bună valorificare a operei lui. Avem multe de învăţat de acolo”, a menţionat Godea.
Ministrul Culturii, Boris Focşa, de fiecare dată când reciteşte opera lui Eminescu descoperă adevăruri noi. „Versul poetului „Din liniştea uitării vine luciditatea” de fiecare dată mă face să conştientizez adevărata valoare a poetului şi nemurirea operei sale. Cred că ne va trebui mii de ani ca să înţelegem acest astru, dăruit poporului nostru de Dumnezeu”, consideră Focşa.
Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, susţine că lui Eminescu i-a fost mai greu în perioada vieţii, însă după moarte poetul a fost apreciat constant. „Chiar şi în perioada sovietică Eminescu nu a fost ignorat, în bibliotecile noastre cărţile poetului nu lipseau, inclusiv în limba română. Mihai Eminescu a reuşit şi în perioada comunistă să se afirme şi să se impună prin valoarea inestimabilă a operei sale”, a spus primarul.
Poezia lui Eminescu a marcat fiecare om care a citit-o. Sute de copii din instituţiile de învăţământ din capitală au venit să-l omagieze pe autorul „Luceafărului”, „Florii albastre”, „Somnoroaselor păsărele”, „Călin”, „Împărat şi proletar” şi multe alte opere pe care astăzi le cunosc pe din afară mulţi dintre cei prezenţi la eveniment.
„Îmi plac mult poeziile lui Mihai Eminescu şi vreau să-i dăruiesc şi eu o floare de ziua lui de naştere”, a spus Irina Voicu, elevă în clasa a III a liceului „Gheorghe Asachi”.
„Bustul lui Mihai Eminescu din Aleea Clasicilor întotdeauna a fost locul sfânt care ne va aduna pe toţi, indiferent de confesiune, viziuni politice sau naţionalitate”, a declarat pensionara Ludmila Cotu.
În ziua sa de naştere, Mihai Eminescu va fi omagiat în Casa Limbii Române „Nichita Stănescu”, la Teatrul care-i poartă numele şi la Palatul Naţional unde vor avea loc conferinţe, recitaluri de cântece şi poezie.