Pentru prima dată în Republica Moldova 3 femei de etnie romă au fost alese în calitate de consilieri locali. Este vorba despre Laura Bosnea din oraşul Râşcani, Varvara Duminica din satul Chetrosu, raionul Drochia şi Eugenia Galaţan din oraşul Floreşti, toate trei fiind alese în consiliile din localităţile lor. Proaspetele alese locale şi-au împărtăşit experienţa vineri, 3 iulie, în cadrul unui eveniment organizat de către Reţeaua Femeilor şi Fetelor Rome cu sprijinul programului ONU „Femeile în politică”, transmite IPN.
Laura Bosnea a declarat că pentru ea faptul că a reuşit să fie aleasă înseamnă foarte mult, fiindcă deţinând o funcţie decizională va putea ajuta comunitatea sa şi va avea acces la mai multe oportunităţi. Aleasa locală a menţionat că printre priorităţile sale sunt susţinerea copiilor de etnie romă şi anume şcolarizarea lor. Tânăra a spus că spre deosebire de ceilalţi copii, romii nu au acces la prea multe servicii şi în acest sens ea ar dori ca autorităţile locale să inaugureze un centru social pentru copiii de etnie romă, unde aceştia ar fi pregătiţi pentru şcoală. La fel, tânăra a spus că şi-ar dori ca în oraş să existe o cantină socială şi o baie publică.
Varvara Duminica a spus că este onorată să fie aleasă în calitate de consilier în satul în care a crescut şi cunoaşte foarte bine problemele locale, iar devenind consilier va încerca să le abordeze şi să identifice soluţii. „Acest fapt pentru mine reprezintă o mare bucurie, pentru că vreau să fac ceva pentru etnia mea şi nu doar pentru ea, dar pentru populaţia întreagă, pentru satul meu”, a mai spus consilierul.
Elena Raţoi, manager de componentă, programul ONU „Femeile în politică”, a menţionat că acest proiect îşi propune să capaciteze femeile care candidează sau deja sunt alese în funcţii de conducere, decizionale şi să le încurajeze ca să fie cât mai active în politică. Acestea sunt implicate în diferite activităţi în care sunt pregătite pentru a candida sau a deveni mai curajoase. „Una dintre laturile proiectului pledează pentru a avea cât mai multe femei care vin din grupuri vulnerabile – femeile rome, femeile cu dizabilităţi, femeile supuse violenţei, migrante etc.”, a declarat Elena Raţoi.
Kristina Raducan, una dintre fondatoarele Reţelei Femeilor şi Fetelor Rome, a menţionat că îşi propune să promoveze femeile de etnie romă în viaţa publică. Kristina Raducan spune că până în prezent nicio femeie de etnie romă nu a candidat la funcţia de consilier şi aceasta reprezintă o premieră. Tânăra a mai spus că iniţial cele trei femei nu-şi imaginau că ar putea fi alese într-o funcţie cu putere de decizie, dar au fost încurajate şi le-a reuşit să obţină rezultate bune.