Pentru înfăptuirea Unirii Republicii Moldova cu România este necesară o conjunctură favorabilă acestui proces, inclusiv la nivel internațional. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.
Ion Lașcenco, președintele Blocului Unității Naționale, a declarat în cadrul emisiunii că pentru că Unirea este un proces politic, crearea unui climat favorabil reunificării trebuie făcută inclusiv la nivel internațional. „Atât timp cât vom avea o clasă politică favorabilă Unirii și sperăm că o vom avea inclusiv la Chișinău în urma alegerilor din 2018, avem nevoie și de o conjunctură favorabilă la nivel internațional. Astfel, nu pot fi ignorate marile puteri”, a spus Ion Lașcenco.
Președintele Congresului profesorilor din Republica Moldova, Boris Volosatîi, a menționat că noul sistem electoral, bazat pe alegerea în circumscripții uninominale, ar putea să ajute mult unioniștii să fie reprezentați în Parlamentul Republicii Moldova după alegerile din 2018. „Astăzi trebuie făcute cercetările și sondajele necesare pentru identificarea tuturor resurselor umane care vin din anumite raioane ale republicii pentru a exploata la maxim tot ceea ce posedă aceste personalități pentru alegerile parlamentare din anul viitor”, a spus Boris Volosatîi.
Vlad Bilețchi, președintele Asociației „Onoare, Demnitate și Patrie” (Unirea – ODIP), susține că unirea cu România în anul 2018 este destul de realizabilă, dar aceasta va depinde de faptul cât de mult se vor implica cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului în acest proces. „Este important să avem oameni de calitate care să miște acest lucru înainte. Eu cred că este foarte real în contextul acestei conjuncturi geopolitice în care Ucraina poate servi drept scut”, a declarat Vlad Bilețchi.
Duminică, 20 august, aproximativ o sută de organizații non-guvernamentale care pledează pentru Unirea României cu Basarabia au creat la București Alianța pentru Centenar. Organizațiile pregătesc în comun acțiuni de amploare pentru marcarea Centenarului 2018. Unirea Basarabiei cu România în anul1918 a finalizat procesul de crearea a României Mari, care a existat în perioada interbelică.