Banca Națională a Moldovei (BNM) îndeamnă cetățenii, pentru gestionarea corectă a veniturilor, să se informeze în mod constant și, în acest sens, pe lângă multe alte măsuri și activități, banca centrală organizează evenimente de educație financiară pentru toate vârstele. „BNM desfășoară multiple activități de educație financiară pentru cetățeni și în acest mod îi ajută să înțeleagă cum să își gestioneze corect veniturile, de ce ar trebui să ia decizii financiare bine gândite”, a declarat pentru IPN Natan Garștea, consilierul guvernatorului BNM. În condițiile actuale, este important ca cetățenii să cunoască transformările din sectorul bancar și să poată folosi avantajele pe care le oferă evoluțiile curente.
În cadrul unei activități recente organizate de BNM, Natan Garștea a dat exemple ale modului în care BNM influențează sectorul bancar și cum ar trebui să reacționeze cetățenii. „BNM încearcă să influențeze inflația prin creșterea sau scăderea ratelor, prin creșterea sau scăderea rezervelor obligatorii ale băncilor comerciale. Dacă BNM vede că se apropie un val de inflație și crește ratele de referință la dobânzi, atunci băncile vor crește ratele și la depozite și la credite. La credite ratele vor fi mai mari, lumea se va împrumuta mai puțin și mai puțini bani se vor duce din bănci în economie. Totodată, fiind mai mari ratele la depozite, mai multă lume va crea depozite în bănci. Astfel crescând ratele și, dacă aceasta se transmite în economie, mai puțini bani sunt în economie, mai mulți bani se adună în bănci, astfel scade presiunea inflaționistă. Dacă BNM crește rata de finanțare, cum este rata de bază, atunci cetățenii pot să înțeleagă: se așteaptă inflație, o să crească ratele dobânzilor la depozite, o să se scumpească creditele și vor acționa în conformitate cu aceasta”, a explicat Natan Garștea.
Rugat să comenteze cum ar trebui să procedeze clienții băncilor în condițiile actuale, în care ratele dobânzilor sunt destul de mici și mulți clienți ai băncilor comerciale optează pentru închiderea depozitelor bancare, Natan Garștea a declarat că „aici intervine deja decizia consumatorilor, care sunt liberi în luarea hotărârilor cu privire la depozite”.
Rugat să comenteze tendința care se profilează de recurgere la păstrarea de către cetățeni a economiilor în valută străină (euro și dolari), Natan Garșea a menționat că „reformele în sectorul bancar s-au dovedit eficiente și benefice pentru cetățeni, aceștia au căpătat încredere în bănci și mulți dintre ei au optat să își păstreze banii în siguranță”. „Depozitele constituie o parte importantă din sursele de finanțare ale băncilor, iar deciziile de politică monetară, deși au o transmisie mai îndelungată (2-3 trimestre), vor determina băncile să își revizuiască politicile cu privire la depozite prin oferirea unor produse mai competitive, inclusiv cu rate ale dobânzii atractive, dacă ele vor înceta să mai corespundă condițiilor pieței”, a menționat Natan Garștea.
„Republica Moldova are, în prezent, un sector bancar viabil și sigur, iar aceasta se datorează reformelor realizate în ultimii ani de Banca Națională, care au impulsionat modernizarea serviciilor bancare, au asigurat transparentizarea acționariatului și au îmbunătățit guvernanța corporativă a băncilor. Astfel, sistemul bancar a dobândit o stabilitate sporită și oferă siguranță inclusiv deponenților săi. În procesul de reformă a fost creat și un fond de garantare a depozitelor de până la 50 de mii de lei, ceea ce nu exista anterior. La fel, accesul la informație este mult mai mare”, a specificat Natan Garșrea.