Pentru eficienţa politicilor trebuie implicaţi tinerii în procesul de elaborare, opinii

Tinerii lideri au un rol esenţial în modelarea generaţiilor viitoare, iar pentru ca politicile să fie eficiente trebuie implicaţi tinerii în elaborarea lor. Astfel de opinii au fost formulate la conferinţa internaţională „Tinerii Lideri pentru Populaţie şi Dezvoltare: reducerea inegalităţilor, dezvoltarea capitalului uman”, care a avut loc la Chişinău, în perioada 11-12 mai, fiind organizată de către Forumul Parlamentar European pentru Populaţie şi Dezvoltare (EPF) şi UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie, transmite IPN.

Directorul regional al Oficiului UNFPA pentru Europa de Est şi Asia Centrală, Heimo Laakkonen, a spus că evenimentul, la care au participat peste 70 de tineri din 27 de ţări, a fost o primă acţiune şi că aici s-au exprimat idei care urmează a fi implementate în ţările de origine. La conferinţă s-a discutat despre sănătatea femeii, despre educaţia sexuală a tinerilor şi despre problema numărului în creştere a celor infectaţi cu HIV.

Neil Datta, secretar al Forumului Parlamentar European pentru Populaţie şi Dezvoltare, a menţionat că, dacă tinerii nu sunt implicaţi în procesul decizional, poartă riscul ca autorităţile să elaboreze politici slabe şi care să nu acopere sferele de interes ale tinerilor. Totodată, Neil Datta menţionează că tinerii din fiecare generaţie sunt diferiţi şi ei trebuie să participe la găsirea soluţiilor pentru problemele şi provocările cu care se confruntă.

Boris Gîlcă, consilierul premierului în domeniul sănătate şi dezvoltare socială, a menţionat că Republica Moldova a avansat în ceea ce priveşte politicile de tineret, iar promovarea unor oportunităţi mai mari pentru tineri este prevăzută în programul de guvernare. Moldova se numără printre puţinele state care din banii publici a deschis şi întreţine clinici prietenoase tinerilor în toate raioanele ţării. Însă, mai spune consilierul, există şi îngrijorări, în special în ceea ce ţine de majorarea numărului celor infectaţi cu HIV. Referindu-se la aspecte pozitive, Boris Gîlcă a menţionat că, an de an, clasa politică din Moldova întinereşte, tot mai mulţi tineri ajung miniştri, viceminiştri şi deputaţi.

Alexandru Lebedev, participant la conferinţă din partea Republicii Moldova, a spus că tinerii trebuie să participe la luarea deciziilor pentru a organiza un fel de continuitate. Dacă tinerii nu sunt implicaţi, autorităţile din diferite generaţii ajung să rezolve aceleaşi probleme de fiecare dată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.