Pentru atragerea remitenţelor statul trebuie să garanteze depozitele bancare, politician

Cea mai eficientă măsură de atragere a remitenţelor în circuitul economic al Republicii Moldova ar fi majorarea până la 20 mii de euro a plafonului de garantare a depozitelor, care actualmente este stabilit în sumă de 6 mii de lei. Preşedintele Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM), Alexandru Oleinic, susţine că anume o astfel de garanţie din partea statutului va contribui la formarea încrederii în perspectivele Republicii Moldova şi îi va stimula pe migranţii moldoveni să-şi investească economiile în ţară, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al PPRM, problema creşterii remitenţelor şi impactul lor asupra economiei Republicii Moldova este cea mai actuală temă, abordată atât în documentele de politici aprobate de Guvern, cât şi în rapoartele şi studiile experţilor internaţionali şi naţionali. „Însă, până acum aşa şi nu s-a reuşit a identifica măsurile de atragere a remitenţilor în circuitul economic al ţării noastre”, susţine Alexandru Oleinic.

Politicianul spune că, potrivit datelor unui studiu în domeniu, în perioada 2000-2012 volumul net al remitenţelor a crescut de peste 9 ori. Totodată, circa 40% din bani sunt transferaţi în Republica Moldova pe căi informale, fapt ce ne denotă că volumul total al veniturilor obţinute de migranţi este cu mult mai mare decât volumul remitenţelor care intră în Republica Moldova.

Alexandru Oleinic subliniază că veniturile remise de migranţi acasă, deşi sunt utilizate în mare parte la consum, mai sunt investiţi în afaceri productive, în imobil, în capitalul uman – toate acestea contribuind la diminuarea ratei sărăciei familiilor lor.

Constatările enumerate impune, potrivit PPRM, adoptarea de urgenţă a unor programe de atragere a remitenţelor în circuitul economico-social al Republicii Moldova, identificarea unor măsuri mai atractive de aplicare a transferurilor rapide şi dezvoltarea sistemelor de deservire bancară la distanţă. Alexandru Oleinic spune că, în scopul menţinerii interesului migranţilor faţă de evoluţia Republicii Moldova, Guvernul ar trebui să intensifice procesul de informare a migranţilor despre oportunităţile de business din Republica Moldova, să promoveze cheltuirea remitenţelor în economia oficială, să diversifice produsele de creditare pentru migranţi şi alte instrumente.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.