Pentru a respecta prevederile Acordului de Asociere cetățenii trebuie să le cunoască CAMPANIE IPN

La Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 29 noiembrie 2013, Republica Moldova va intra într-o nouă fază de relaţii cu Uniunea Europeană. Ce aduce aceasta şi cum va influenţa ea viaţa cetăţenilor moldoveni de acasă şi de peste hotare? Ce avem de câştigat şi ce trebuie facem fiecare dintre noi pentru ca acest beneficiu devină posibil? Cum se vor răsfrânge noile condiţii asupra relaţiei Republicii Moldova cu alte ţări? Agenţia IPN îşi propune caute împreună cu dumneavoastră răspunsuri la aceste şi alte întrebări care frământă societatea, în cadrul ciclului de materiale cu genericul:Asocierea cu UE pe înţelesul tuturor.

----

Acordul de Asociere este înţeles doar de către politicieni, nu şi de cetăţeni. Analistul politic Mihai Cernencu, şef al Catedrei Relaţii Internaţionale şi Politologie, ULIM, susţine că guvernarea nu întreprinde nimic ca să informeze societatea despre prevederile acordului.

Guvernarea ar trebui să elaboreze o strategie naţională de informare, în care să fie antrenate toate instituţiile mass-media, naţionale şi locale, publice şi private. Guvernarea ar trebui să explice cetăţenilor ce vor avea de câştigat, care vor fi greutăţile,  la ce va trebui să se conformeze Republica Moldova, cum va fi perioadă de tranziţie etc.

Analistul susţine că Acordul de Asociere cere eforturi nu numai din partea guvernanţilor, dar şi a cetăţenilor, spre exemplu a producătorilor de mărfuri, care trebuie să fie de înaltă calitate. Acordul conţine numeroase prevederi care trebuie să fie respectate de către cetăţeni, iar pentru ca să fie respectate, aceştia trebuie să le cunoască.

Potrivit lui Mihai Cernencu, nu se fac acţiuni suficiente pentru a explica ce este Acordul de Asociere. „Politicienii se limitează la negocierile pe care le au, la vizitele peste hotare şi la invitarea oficialilor europeni. Cred că, în mare parte, esenţa Acordului de Asociere cu UE este cunoscută doar de către politicieni, cei care analizează acordul”, a spus analistul.

Mihai Cernencu crede că și cetăţenii sunt de vină pentru această situaţie pentru că nu au interes să se informeze în detaliu asupra acestui subiect. Moldovenii așteaptă un singur lucru de la Acordul de Asociere – liberalizarea regimului de vize, deoarece au părinţi, rude, copii peste hotare şi aceasta cu adevărat îi priveşte. Dar nu trebuie trecute cu vederea alte aspecte care trebuie să fie cunoscute de către cetăţeni. Este vorba de piaţa europeană, domeniul bancar, calitatea produselor şi altele.

Liliana Viţu-Eşanu, purtătorul de cuvânt al primului ministru , a declarat că Guvernul a întreprins numeroase acţiuni în vederea informării populaţiei privind Acordul de Asociere, iar în ajunul reuniunii Parteneriatului Estic de la Vilnius, pe 29 noiembrie, îşi propune să mai lanseze o serie de activităţi pentru a informa cetăţenii despre importanţa şi rezultatele acestei reuniuni.

Anterior şi un partid politic,  PLDM, a anunţat că va lansa o campanie de informare a cetăţenilor privind integrarea europeană a Republicii Moldova şi perspectivele acesteia, cu scopul ca fiecare cetăţean să înţeleagă ce urmăreşte guvernarea şi ce beneficii va aduce integrarea europeană pentru fiecare cetăţean în parte.

Irina Ţurcanu, IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.