Pentru a obţine beneficii din comerţul liber cu UE, Moldova trebuie să fie competitivă

Pentru a valorifica oportunităţile comerţului liber cu UE, Moldova trebuie să aibă o economie competitivă, subliniază vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei,  care s-a întâlnit, marţi, 11 iunie, cu negociatorul-şef din partea Comisiei Europene, Luc Devigne, pentru semnarea Acordului de creare a Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Comprehensiv cu Uniunea Europeană, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, Valeriu Lazăr, a menţionat că Republica Moldova a reuşit să negocieze deschiderea celei mai prospere pieţe din lume – cea a Uniunii Europene – pentru mărfurile moldoveneşti, însă Zona de Comerţ Liber cu UE înseamnă şi deschiderea pieţei interne pentru produse europene. Pentru a valorifica oportunităţile oferite de acordul în cauză, agenţii economici din Moldova vor trebui să înveţe să facă faţă concurenţei cu producătorii europeni.

„În procesul de negocieri şi în perioada imediat următoare a fost şi rămâne important să găsim echilibrul dintre liberalizarea comerţului reciproc şi aplicarea programelor de sprijin pentru întreprinderi pentru a spori competitivitatea economiei moldoveneşti. Or, instrumentele de protecţie comercială a pieţei interne pot doar să ajute agenţii economici, dar nu să substituie capacitatea internă a întreprinderilor de a face faţă concurenţei”, a declarat ministrul economiei.

Valeriu Lazăr a subliniat că Zona de Comerţ liber aprofundat şi cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană nu înseamnă doar relaţii comerciale extinse, ci şi crearea condiţiilor atractive pentru investiţii. În acest scop, Ministerul Economiei a elaborat o Foaie de parcurs pentru creşterea competitivităţii economiei naţionale, ce va fi expusă spre discuţii publice în următoarele zile.

Luc Devigne a declarat că Republica Moldova a progresat cel mai repede dintre ţările membre ale Parteneriatului Estic, încheind negocierile pe marginea acordului  în doar 16 luni. Totodată, a reuşit să obţină condiţii avantajoase, inclusiv o perioadă de tranziţie adecvată pentru anumite sectoare sensibile.

Oficialul a apreciat că semnarea Acordului va aduce îmbunătăţiri substanţiale a capacităţii de export a Moldovei, odată cu realizarea cerinţelor UE privind măsurile sanitare şi fitosanitare şi eliminarea barierelor tehnice în calea comerţului. Reprezentantul Comisiei Europene a precizat că Uniunea Europeană pregăteşte şi un pachet de asistenţă pentru consolidarea capacităţilor instituţionale ale autorităţilor moldoveneşti, dar şi pentru sectoarele economiei care vor avea nevoie de susţinere.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.