Pensionarii învinuiți de violență în familie vor putea fi amendați pentru faptele săvârșite, în cazul în care refuză să execute muncă în folosul comunității sau dacă nu vor putea fi plasați în arest din motive de sănătate. Curtea Constituțională a examinat în ședința de joi, 22 noiembrie, modul de sancționare a pensionarilor acuzați de violență în familie și a admis parțial excepția de neconstituționalitate ridicată de către judecătoarea Maria Frunze de la Judecătoria Chișinău, transmite IPN.
Codul Contravențional stabilește o pedeapsă de 40 sau 60 de ore de muncă neplătită sau arest până la 15 zile. Totuși, legea îi lasă persoanei acuzate posibilitatea să aleagă dacă prestează sau nu acele ore de muncă neplătită. În același timp, potrivit Codului Contravențional, persoanele care au atins vârsta de pensionare nu pot fi arestate. Judecătoarea Maria Frunze se întreabă cum poate fi pedepsită persoana acuzată, dacă este pensionară, nu acceptă să lucreze neremunerat în folosul comunității și nici nu poate fi arestată.
Ca urmare a deliberărilor, Curtea a chemat Parlamentul să vină cu modificări de lege, care să reducă din limitările legale pe care le au acum judecătorii la pedepsirea actelor de violență în familie înfăptuite de pensionari. Până la modificarea legii, instanțele de judecată pot aplica, cu titlu de excepție, amendă pentru violența în familie, doar dacă se respectă o ordine consecutivă. Și anume, dacă nu este executată munca neremunerată în folosul comunității și dacă nu poate fi aplicat arestul contravențional din motive ce țin de stare. De asemenea, amenda nu trebuie să afecteze în mod direct sau indirect victima.