Pensionarii aleg să muncească, dar sunt discriminaţi
Chinuiţi de povara pensiilor mici, persoanele în etate aleg să muncească şi după pensionare. Deşi sunt înregistraţi la agenţiile de ocupare a forţei de muncă, dacă se adresează acolo, nu pot pretinde însă o îndemnizaţie de şomaj, pentru că au pensie.
Potrivit şefei Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Ala Şupac, pe parcursul anului 2012 s-au adresat 122 de persoane, dintre care 51 de femei. Bărbaţii sunt mai activi în căutarea unui loc de muncă după pensionare. „Este o problemă, pentru că angajatorii caută tineri cu experienţă. După 40 de ani unor persoane le este foarte dificil să se angajeze în câmpul muncii. Noi lucrăm cu angajatorii ca să-i convingem să angajeze aceste persoane, deoarece este o discriminare pe criteriu de vârstă”, a declarat Ala Şupac.
Ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga, a declarat anterior pentru Info-Prim Neo că în Republica Moldova nu există discriminare pe criterii de vârstă şi nici nu trebuie să existe. Articolul 8, punctul (1) din Codul Muncii, stipulează că în cadrul raporturilor de muncă acţionează principiul egalităţii în drepturi. Orice discriminare, directă sau indirectă, pe criterii de sex, vârstă, rasă, culoare a pielii, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, domiciliu, handicap, infectare cu HIV/SIDA, apartenenţă sau activitate sindicală, precum şi pe alte criterii nelegate de calităţile sale profesionale, este interzisă.
Solicitat de Info-Prim Neo, consultantul Direcţiei raport de muncă şi parteneriat social al Ministerului Muncii, Petru Pogrebneac a declarat că angajatorii nu au dreptul să discrimineze persoanele pensionate în cazul în care acestea aleg să se angajeze. Art.55 din Codul Muncii prevede că angajatorii pot să angajeze pensionari în baza unui contract individual de muncă pe o perioadă de până la 2 ani. Ulterior angajatorul poate să prelungească contractul de muncă pentru un termen nedeterminat. Persoanele pensionate care aleg să muncească au aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi angajaţi. Totodată, juristul a mai menţionat că în cazul funcţionarilor publici care se pensionează, aceştia pot să-şi continue activitatea în baza unui contract de muncă pentru o perioadă de 3 ani. Dacă angajatorul refuză să angajeze o persoană pensionată, trebuie să prezinte refuzul în scris, iar persoanele vizate pot să se adreseze în instanţa de judecată.
Anul 2012 este declarat anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii. Acest an îşi propune să aducă în prim-plan contribuţia persoanelor în vârstă la dezvoltarea societăţii. În acest sens, factorii de decizie sunt încurajaţi să ia măsuri pentru a favoriza îmbătrânirea activă şi pentru a spori solidaritatea dintre generaţii.