Pe piaţa dispozitivelor medicale se vrea crearea unui monopol, acuzaţii

Membrii Asociaţiei producătorilor şi furnizorilor de dispozitive medicale şi echipamente de laborator solicită modificarea Legii cu privire la dispozitivele medicale şi reducerea atribuţiilor Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale în procesul de desfăşurare a licitaţiilor. Aceştia susţin că pe piaţa dispozitivelor medicale au loc abuzuri şi se urmăreşte crearea unui monopol prin favorizarea a două companii conduse de o singură familie, ale căror oferte sunt declarate câştigătoare în 80% din licitaţii.

„Dacă studiem contractele care au fost atribuite şi înregistrate la Agenţia de Achiziţii Publice, peste 80% sunt înregistrate contracte numai cu două întreprinderi, Intermed şi GBG (Global Biomarketing Group)”, a declarat preşedintele Asociaţiei producătorilor şi furnizorilor de dispozitive medicale şi echipamente de laborator, Stanislav Lesnic, într-o conferinţă de presă la IPN. Acesta a mai spus că prin elucidarea practicilor abuzive ale Agenţiei Medicamentului s-a ajuns la reţinerea a mai multor conducători de instituţii medicale de nivel republican, responsabili ai Agenţiei Medicamentului, dar şi a fostului ministru al sănătăţii.

Marius Irimioaia, membru al asociaţiei, a spus că în procedura de licitaţii producătorii şi furnizorii de dispozitive medicale se confruntă cu mai multe piedici, precum birocraţia excesivă şi cerinţe exagerate la elaborarea dosarelor de licitaţie. Printr-un ordin al Agenţiei Medicamentului, cei care participă la licitaţie sunt obligaţi să prezinte certificate şi declaraţie de conformitate „CE”, or producătorii nu vor să ofere acest tip de documente invocând secretul de producţie.

Un alt membru al asociaţiei, Sergiu Raţă, a spus că Legea cu privire la dispozitivele medicale a fost elaborată pentru a promova interese de grup. De la 1 ianuarie anul curent, Serviciul Vamal a introdus o taxă vamală de 10% la importul produselor pentru dializă. O astfel de taxă se introduce pentru a proteja producătorul autohton, însă Sergiu Raţă susţine că în Republica Moldova nu există un astfel de producător. Ca rezultat, produsele de dializă se vor scumpi, iar de suferit vor avea pacienţii care au nevoie de dializă de cel puţin 2 ori pe săptămână.

Referindu-se la schemele de trucare a licitaţiilor, membrii asociaţiei au explicat că se cere, de exemplu, un tip de dispozitiv medical care costă mai mult, dar prin înţelegeri dubioase Agenţia Medicamentului dă câştig de cauză furnizorilor care aduc dispozitive mai ieftine, iar diferenţa de bani ajunge în buzunare. Potrivit lor, sumele obţinute din trucarea licitaţiilor este cu mult mai mare decât cea anunţată de CNA în cadrul procesului penal intentat pentru trucarea licitaţiilor.

16 peroane sunt bănuite în acest dosar. În privinţa lor s-a aplicat măsura preventivă de arest sau arest la domiciliu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.