Pe parcursul anului 2022 au fost implementate mai multe proiecte de amenajare a Chișinăului

Pe parcursul anului 2022 în Chișinău au fost implementate mai multe proiecte de amenajare a orașului, au fost instalate echipamente moderne care vor fi folosite de locuitorii capitalei pentru odihnă și recreere. Direcția generală locativ-comunală și amenajare a construit complexuri de joacă și fitness în scuarurile și parcurile din Chișinău, unele dintre aceste terenuri fiind cu acces inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale.

Un teren de fitness/workout pentru persoanele cu dizabilități a fost
amenajat în parcul Dumitru Râșcanu. Tot aici au fost construite și trei terenuri de joacă noi care au tobogane, leagăne, figurine. Amenajarea celor trei terenuri de joacă s-a făcut la solicitarea Preturii sectorului Râșcani în cadrul proiectului de modernizare a parcului.

Complexuri de joacă și fitness au fost construite și în scuarurile din bulevardul Decebal și strada Valea Crucii. Spațiile publice din strada Mihail Sadoveanu, 26 și 22 la fel s-au suplinit cu complexuri de joacă. Și în orașul Vadul lui Vodă au apărut două terenuri de joacă cu tobogane, leagăne și figurine.

Spațiile de odihnă în Parcul Valea Trandafirilor au fost reabilitate. Un teren de joacă care era învechit a fost eliminat, iar pe acel loc s-a decis instalarea unui nou teren de workout cu echipamente de fitness. A fost construit și un teren de volei cu suprafață de cauciuc, dotat cu gard și căi de acces din pavaj.

În zonele de recreere aferente bazinelor acvatice a fost dezvoltată infrastructura de odihnă şi agrement. În Parcul „La Izvor” au fost construite două terenuri de volei de plajă cu nisip. De asemenea, a fost montată o construcție modulară cu dușuri pentru femei și bărbați și o construcție modulară pentru salvamari.

Mobilier urban, dar și un teren de fitness și workout au fost montate în scuarul din strada Albișoara, 80/3. Au fost amenajate trotuare și instalat sistemul de iluminat. De Hramul orașului Chișinău, maturi și copii s-au bucurat de noul mobilier pe aleea Grigore Vieru unde au fost instalate două construcții din metal și lemn dotate cu 10 leagăne.

Lucrările de reabilitare a scuarului Catedralei Mitropolitane au început în luna octombrie. Au fost reconstruite cele două havuzuri din scuarul Catedralei, care sunt dotate cu sisteme automatizate de jeturi de apă și iluminare. Este reabilitat și zidul de protecție.

La Liceul teoretic „Dacia” din sectorul Ciocana al capitalei a fost construit un teren nou de baschet. Scuarul din preajma liceului a fost amenajat cu torture și a fost instalat mobilier urban. Pe aliniamentele stradale din bulevardul Dacia a fost instalat sistemul de iluminat decorativ și sistemul de irigare automatizat. Sisteme de irigare automatizate au fost instalate inclusiv pe unele zone verzi de pe strada Mihail Sadoveanu și strada Alba Iulia.

Au fost amenjate 41 de platforme pentru colectarea deșeurilor menajere de trei tipuri: platforme din două, trei și patru containere. Beneficiari ai acestor platforme sunt locatarii din aproximativ 60 de blocuri de locuințe din toate sectoarele capitalei.

Unele dintre proiectele DGLCA se află în proces de derulare, cum ar fi construirea terenurilor de sport în curți și blocuri, precum și reparația acoperișurilor. În mai multe curți ale blocurilor de locuințe vor fi construite terenurile de minifotbal. Este vorba de următoarele adrese: strada Doina, 104/2; bulevardul Mircea cel Bătrân, 28; strada Alba Iulia, 93; strada Sarmizegetusa, 10 și Șoseaua Muncești, 326.

În proces de executare sunt și lucrări de reparație capitală a acoperișurilor, rețelelor și de înlocuire a ferestrelor în scările blocurilor locative. Municipalitatea a alocat în acest an 36 de milioane de lei pentru reparația capitală a scărilor de bloc, fiind vizate 75 de blocuri locative.

Responsabila de comunicare la Direcția generală locativ-comunală și amenajare, Irina Boțu,
a menționat că, deși în anul 2022 au fost multe provocări, Direcția a reușit să implementeze proiecte necesare chișinăuienilor. Bugetul pentru 2023 a fost deja aprobat cu alte inițiative importante. „DGLCA intenționează și în continuare să construiască terenuri de joacă, ternuri de sport, să intervenim cu reparații în blocurile de locuit, bineînțeles, să avem grijă de curățenie în oraș și să realizăm multe alte inițiative și proiecte pe care și le doresc locuitorii capitalei”, a menționat pentru IPN responsabila de comunicare la Direcția generală locativ-comunală și amenajare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.