Raportul Comisiei parlamentare speciale care a studiat cum prin băncile moldovenești, în anii 2010-2014, au fost spălați 22 de miliarde de dolari din Federația Rusă nu a fost prezentat în variantă finală în Parlament pentru că patru membri ai comisiei „pe ultima sută de metri, au prezentat nesiguranță, incertitudine privind semnarea raportului dat, iar unul dintre ei a mai invocat și conflict de interese”. Așa fosta deputată Inga Grigoriu, care a condus comisia în cauză, a vorbit despre eșecul parlamentarilor în a face lumină în dosarul în cauză, transmite IPN.
La un briefing de presă, Inga Grigoriu s-a arătat totuși încrezătoare că există voință politică pentru ca acest proiect să fie repus pe rol în Parlament și a sugerat că acest lucru îl poate face o comisie parlamentară specială, dedicată doar acestui scop. Raportul, care nu a fost oficializat în Parlament, dar care a fost făcut public, indică conexiuni clare între jaful bancar, spălările de bani, inclusiv prin segmentul transnistrean, devalizarea întreprinderilor regionale, dar și alte scheme de spălare a banilor descoperite pe parcurs, spune Inga Grigoriu. Comisia a generat circa 200 de corespondențe, care în prezent se păstrează în arhiva Parlamentului.
Ex-deputata Platformei DA a pus pe seama lipsei de curaj a funcționarilor din timpurile respective faptul că cetățenii n-au fost informați despre aceea „ce se întâmplă în sistemul financiar-bancar al Republicii Moldova, cum sunt furați cetățenii zi de zi, an de an”. „Instituțiile statului au fost amorfe, au stat în expectativă, au găsit anumite pretexte pentru a nu-și face treaba”, a remarcat fosta parlamentară.
Grigoriu a adresat funcționarilor Parlamentului rugămintea să nu ascundă „departe în arhive” documentele comisiei pe care a prezidat-o, exprimându-și speranța că Raportul prezentat va avea efecte juridice.