În ultima perioadă a campaniei electorale, cei doi candidați la funcția de președinte au avut un număr relativ egal de apariții și mențiuni la TV. Marea majoritate a materialelor în care a fost vorba despre ei sau în care au apărut cu intervenții directe – a fost în lumină neutră. De asemenea, ambii au avut apariții atât pozitive, cât și negative. Totuși, mai multe apariții negative i-au revenit candidatului Partidului Socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, iar mai multe apariții pozitive – candidatei Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu. Ambii au participat și la emisiuni, la diferite posturi, dar niciodată împreună. Constatările se conțin în al cincilea raport de monitorizare a mass-mediei în campania electorală, realizată de Centrul pentru Jurnalism Independent, în cadrul Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte.
Într-o conferință de presă la IPN, secretara Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, Polina Panainte, a precizat că cel de-al cincilea raport a acoperit perioada 21 octombrie-1 noiembrie. Directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, a menționat că au fost monitorizate în total 696 de materiale, dintre care 625 de știri, 69 de emisiuni și două dezbateri – cu un volum total de 100 de ore.
Potrivit raportului de monitorizare, tonalitatea reflectării în știri la Cinema 1 a fost în majoritatea cazurilor neutră. În emisiuni, tonalitatea reflectării candidatei Maia Sandu a fost mai mult negativă, iar a lui Alexandr Stoianoglo – mai mult pozitivă. Partidele care au desemnat concurenții electorali au fost reflectate preponderent neutru.
La postul Exclusiv TV, Sandu și Stoianoglo au apărut preponderent în lumină neutră în știri și în lumină pozitivă și negativă în emisiuni. PSRM și PAS au avut mai multe apariții în lumină neutră, iar tonalitatea reflectării autorităților publice centrale a fost mai mult neutră, dar și pozitivă.
Gagauziya Radio Televizionu (GRT) a avut o tonalitate a reflectării actorilor electoralei mai mult neutră, dar și negativă pentru Maia Sandu, și pozitivă pentru Alexandr Stoianoglo, în special în emisiuni. PAS a fost reflectat doar negativ, iar autoritățile centrale – neutru. „În concluzie, Maia Sandu a fost defavorizată de numărul mai mare de apariții în context negativ , dar și de tonalitatea negativă a reflectării PAS. Alexandr Stoianoglo a fost avantajat de mai multe apariții în context pozitiv”, a precizat Nadine Gogu.
La Jurnal TV, tonalitatea reflectării a fost în majoritatea cazurilor neutră, iar uneori negativă pentru Alexandr Stoianoglo, PSRM, și pozitivă pentru Maia Sandu, PAS, în special în emisiuni. PAS a avut apariții și mențiuni neutre, iar PSRM a fost menționat mai mult în context negativ decât neutru, fapt care l-a dezavantajat pe candidatul desemnat de acest partid.
La postul public Moldova 1, tonalitatea reflectării ambilor candidați a fost mai mult neutră. Maia Sandu a fost avantajată uneori de apariții și mențiuni pozitive, dar și numărul relativ mare al materialelor ce au pus în lumină pozitivă Guvernul. Alexandru Stoianoglo a fost dezavantajat de 6 apariții în lumină negativă.
În știrile N 4 nu a fost observată o favorizare sau defavorizare evidentă a candidaților. Maia Sandu a fost avantajată în știri prin apariții și mențiuni ale Guvernului în lumină pozitivă, dar a fost dezavantajată în contextul emisiunilor prin criticile ce i-au fost aduse atât de ei și PAS, cât și executivului.
Pro TV a reflectat campania neutru, fără a fi evidentă favorizarea sau defavorizarea vreunui concurent electoral sau a partidelor politice care au desemnat candidații în alegerile pentru funcția de președinte al țării.
La TV 8, ambii concurenți electorali au fost reflectați preponderent neutru, iar uneori negativ și pozitiv, în funcție de contextul subiectelor. Stoianoglo a fost dezavantaj de 4 apariții negative. Tonalitatea reflectării partidelor politice PAS și PSRM, care au desemnat candidați în alegeri la fel ca și a Guvernului, a fost mai mult neutră și, uneori, negativă.
La TVC 21 cei doi candidați au fost reflectați mai mult neutru, dar au avut și apariții care i-au dezavantajat și uneori i-au avantajat în calitate de candidați. Maia Sandu a fost defavorizată și de aparițiile în context negativ ale partidului PAS și ale Guvernului.
TVR Moldova a favorizat-o pe Maia Sandu prin frecvența mare a aparițiilor sau mențiunilor pozitive. Alexandr Stoianoglo a fost defavorizat prin numărul mare de materiale care l-au pus în lumină negativă. Prin transfer de imagine, Sandu a fost avantajată și de tonalitatea pozitivă a materialelor dedicate activității executivului. Stoianoglo a fost dezavantajat de mențiunilor sau aparițiile în context negativ a PSRM, formațiune din partea căreia a candidat.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.