La începutul săptămânii curente, Federația Rusă a lansat un fals despre pericolul de escaladare a situației în Moldova. Mai exact, într-un comunicat de presă, Serviciul de Informații Externe al Rusiei a acuzat Chișinăul că ar pregăti o operațiune militară în regiunea transnistreană. Potrivit participanților la dezbaterea publică „Pe ce contează falsurile rusești? Cu ce răspunde Chișinăul?”, organizată de Agenția de presă IPN, falsul a apărut în contextul războiului hibrid purtat de Rusia împotriva Republicii Moldova și comportă un pericol sporit pentru stabilitatea, pacea și securitatea țării. Invitații dezbaterii au analizat scopurile, grupurile țintă și efectele scontate de către autorii acestor dezinformări. De asemenea, au vorbit despre măsurile pe care statul moldovenesc și societatea moldovenească le pot adopta pentru a contracara astfel de tentative de destabilizare majoră.
Expertul permanent al proiectului, Igor Boţan, a comunicat că falsul informațional reprezintă răspândirea deliberată a dezinformării în mijloacele media de socializare și tradiționale cu scopul de a induce în eroare opinia publică pentru a obține un câștig, fie financiar, fie politic. Boţan a subliniat că utilizarea termenului „operațiunea militarăˮ în asemenea context are menirea de a amplifica temerile și confuzia publicului.
Expertul a definit noțiunea „operațiune militară” ca fiind un ansamblu de interacțiuni de luptă coordonate, însoțite de lovituri și manevre ale trupelor (forțelor armate), desfășurate după un concept unic și plan de soluționare a unor sarcini operațional-strategice în anumite zone din anumite țări.
De asemenea, expertul a menționat că noțiunea „război hibrid” denotă o formă de conflict care combină elemente de război convențional, război asimetric și atacuri neconvenționale, cum ar fi atacurile cibernetice, propaganda și operațiunile de influență și imixiune în treburile interne ale unui stat.
„De fapt, noțiunea de război hibrid ajută la definirea conflictelor actuale care combină intimidarea strategică a statelor, amenințarea cu arme de distrugere în masă, operațiuni comune care implică și unități speciale, și mercenari, și manevre de dezinformare la scară largăˮ, a punctat Igor Boţan.
Referindu-se la Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse(SVR) al Rusiei, Igor Boţan, a spus că este principala agenție de informații externe a Rusiei. „Serviciul Rus de Informații Externe își etalează rolul său istoric de succesor al tradițiilor serviciilor speciale ale Uniunii Sovietice: CEKA al Consiliului Comisarilor Poporului din RSFSR – GPU-NKVD ale RSFSR, precum și MGB - KGBˮ, a declarat expertul permanent. Gestionarea activităților acestui serviciu este efectuată de președintele Federației Ruse, căruia i se supune directorul SVR, care, actualmente, este Serghei Narîșkin.
În comunicatul emis de Serviciul de Informații Externe al Rusiei se face trimitere la o presupusă solicitare a președintei Maia Sandu ca centrala de la Cuciurgan, situată în stânga Nistrului, să fie preluată prin forță militară de către Republica Moldova. Doctorul în istorie și comentatorul politic, Anatol Țăranu, ex-ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă, a subliniat că, chiar dacă această informație ar fi adevărată, apare întrebarea ce ar urma după o astfel de acțiune? Potrivit lui, este evident, că nu ar exista gaze sau cărbune în măsura în care i-ar permite centralei să funcționeze, iar personalul angajat de către o companie rusească nu ar accepta să deservească centrala în noile condiții. În ciuda absurdității acestor informații, serviciul rus încearcă să le prezinte ca fiind fundamentate și afirmă, într-un mod aparent serios că Republica Moldova ar pune în aplicare acest plan „fantasticˮ, a reiterat comentatorul politic.
„Este absolut evident că, în spatele acestui document, se ascunde un plan. Pentru Republica Moldova este important să înțelegem care este acest plan și în ce măsură el, în fond, este unul realistˮ, a declarat Anatol Țăranu.
Expertul în securitate, Gheorghe Bălan, ex-vicepremier pentru reintegrare, a menționat că acest comunicat, publicat pe site-ul Serviciului de Informații Externe al Rusiei reprezintă poziția oficială a instituției care a fost difuzată difuzat de principalele canale mass-media de stat din Federația Rusă. „Respectiv, asta și a fost scopul – să transmită unele mesaje care să fie difuzate cât mai larg, preluate și un distorsionate și mai tareˮ, a opiniat expertul în securitate
Gheorghe Bălan a menționat că documentul reflectă o nemulțumire profundă a serviciilor speciale ruse față de faptul că Maia Sandu este președintele Republicii Moldova și are drept scop delegitimarea ei în poziția de centru coagulant al societății și lider incontestabil al curentului pro-european în Republica Moldova. Potrivit acestui comunicat, criza energetică ar fi cauzată de autoritățile de la Chișinău, ceea ce este un fals total și autoritățile ruse cunosc foarte bine acest lucru. „De asemenea, documentul include acuzații privind presupuse intenții ale autorităților moldovenești de a iniția acțiuni militare și de a prelua controlul forțat asupra unor obiective strategice din regiunea transnistreană. Este un fals cras, pentru că toată istoria Republicii Moldova, toată legislația națională, toate declarațiile și acțiunile tuturor guvernărilor, inclusiv actuala, denotă angajamentul ferm de a soluționa diferendul transnistrean exclusiv pe cale pașnic-”, a spus el.
„Acest pretins document își are ca scop să provoace nemulțumirea populației, să transmită unele mesaje distorsionate, ca lumea să perceapă că vina din cauza posibilei catastrofe umanitare care poate avea loc în regiunea transnistreană aparține autorităților moldovenești și partenerilor internaționaliˮ, a conchis expertul în securitate.
Dezbaterea publică la tema „Pe ce contează falsurile rusești? Cu ce răspunde Chișinăul?” este organizată în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidelˮ.