Plenul Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri, 15 noiembrie, recomandările propuse de către Comisia pentru politică externă, adresate Comisiei Europene și Consiliului, cu privire la Summit-ul Parteneriatului Estic (PaE) ce se va desfășura la Bruxelles, la 24 noiembrie anul curent. În intervenția sa din plen, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă, europarlamentarul Andi Cristea a subliniat că, la trei ani de la semnarea Acordurilor de Asociere cu Ucraina, Moldova și Georgia, este nevoie de un nou dinamism în ceea ce privește abordarea UE față de Parteneriatul Estic, transmite IPN.
„Este timpul să luăm la cunoștință opțiunile diferite ale celor șase state din Parteneriatul Estic și să acționăm. Nu mai putem ignora prăpastia și divergentele în ceea ce privește ambițiile și aspirațiile diferite ale statelor din vecinătatea estică. Cele trei țări asociate, Republica Moldova, Georgia și Ucraina realizează progrese pe calea reformelor europene, au făcut opțiuni strategice clare către UE și au voință politică de a merge mai departe. Ele sunt parte a Europei. Bruxellesul are nevoie de o viziune ambițioasă față de statele din est, făcând mai mult pentru cei care au decis să se apropie de valorile noastre și își respectă angajamentele asumate prin Acordurile de Asociere cu UE”, a spus europarlamentarul.
Într-un comunicat de presă plasat de pagina Parlamentului European se precizează că se recomandă aprofundarea în continuare a colaborării cu statele Parteneriatului Estic. Principalul accent se pune pe Ucraina, Georgia și Moldova, trei țări care au atins recent progrese majore în cooperarea cu UE.
În fruntea listei de recomandări este înființarea unui fond fiduciar pentru Ucraina, Georgia și Moldova. Fondul fiduciar este un instrument de dezvoltare pentru o reacție rapidă și flexibilă a UE la situațiile de criză și post-criză. Acesta ar combina resursele donatorilor publici și privați pentru investiții în proiecte care vizează îmbunătățirea structurilor socio-economice. De asemenea, se recomandă sporirea sprijinului pentru reformele economice și modernizarea parteneriatului actual ca modalitate de a recompensa progresele înregistrate de țările partenere în ceea ce privește reformele UE. Această actualizare ar putea oferi acces, de exemplu, la uniunea vamală sau la nivelul Uniunii Europene.
Pentru a stimula progresul acestor țări, propunerea Comisiei pentru afaceri externe va fi prezentată Consiliului, Comisiei și Serviciilor Europene de Acțiune Externă pentru examinare la viitoarea reuniune la nivel înalt a Parteneriatului Estic, din 24 noiembrie.