Pe 9 mai, municipalitatea sărbătoreşte viitorul, ciclu tematic IPN

Agenţia IPN a reacţionat la îngrijorările formulate în societatea moldovenească, potrivit cărora ziua de 9 mai ar putea fi folosită de diferite cercuri de interese drept pretext pentru anumite genuri de provocări şi destabilizări în Republica Moldova. Îngrijorările par suficient de îndreptăţite în contextul crizei regionale profunde care afectează şi Republica Moldova. Ce cred despre această perspectivă autorităţile publice, centrale şi locale, partidele politice şi analiştii politici, dar şi despre măsurile prin care pot fi prevenite sau anihilate eventualele provocări, veţi afla din materialele mini-ciclului.
---

Pe 9 mai, Primăria municipiului Chişinău sărbătoreşte viitorul. „Pentru noi, viitorul este Europa, şi pe 9 mai vom sărbători Europa. Desigur, ca să ai un viitor frumos, trebuie să-ţi cunoşti trecutul. De aceea nu-i uităm pe cei care au murit în timpul celui de-al doilea război mondial, şi îi vom comemora prin depuneri de flori”, a spus pentru IPN, şefa Direcţiei relaţii externe, cooperare regională şi integrare europeană, Gabriela Ciumac.

În după-amiaza zilei de vineri, 9 mai, în Piaţa Marii Adunări Naţionale va avea loc o Gală a Fanfarelor din toată republica şi din capitală. „Invităm pe toţi să-şi făurească viitorul şi să sărbătorim împreună această zi”, a adăugat Gabriela Ciumac. Evenimentele culturale vor continua şi pe parcursul zilei de sâmbătă, 10 mai, când municipalitatea, împreună cu Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău, vor organiza în Piaţa Marii Adunări Naţionale Ziua Europei. Întrebată de ce Delegaţia UE nu marchează Ziua Europei pe 9 mai, aşa cum se întâmplă în toate statele europene, Gabriela Ciumac, a spus că Delegaţia nu a dorit niciodată să sărbătorească această zi pe 9 mai, pentru că ei consideră că este încă o problemă delicată în societatea moldovenească şi nu vor să stârnească unele nemulţumiri.

În acelaşi context, consilierul primarului general al capitalei pentru relaţii cu structurile de forţă ale statului, Iurie Cuculescu, a spus că toate locurile unde se vor desfăşura manifestaţii dedicate zilei de 9 mai vor fi sub controlul Poliţiei, iar temerile unor provocări sunt nejustificate.

„Sunt îngrijorări care poate sunt provocate de cineva intenţionat ca să trezească o frică în societate în preajma acestei zile, consider că totul este pace şi bine. Vom activa în regim normal, nu este nimic ieşit din comun, practic, semnale de provocări şi îngrijorări nu sunt”, a subliniat Ion Cuculescu.

Alina Marin, IPN

Notă IPN: Agenţia IPN a făcut invitaţii să participe la acest mini-ciclu,Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informaţii şi Comunicare, Primăriei municipiului Chişinău, primăriei municipiului Bălţi, primăriei municipiului Comrat, primăriei oraşului Ungheni, partidelor politice care şi-au anunţat intenţia de a desfăşura activităţi cu ocazia Zilei de 9 mai, unor analişti politici şi altor actori ai vieţii publice din Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.