Arhitecții și designerii moldoveni sunt îndemnați să pregătească proiecte menite să transforme Chișinăul de seară într-un „oraș al luminilor”. La începutul lunii martie, în data de 3, va fi anunțată continuitatea concursului „Chișinăul de seară – orașul luminilor”, organizat de către Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM). Anunțul l-a făcut luni, 19 februarie, directorul general AIRM, Ion Ștefăniță, la o conferință de presă la IPN.
Continuarea concursului va fi anunțată la ceremonia de premiere a câștigătorilor primei ediții. De această dată, participanților li se va propune să vină cu idei de iluminare artistică a unui obiectiv foarte important pentru Chișinău, dar care nu s-a regăsit în cele 11 proiecte propuse la prima ediție, din care trei au fost selectate pentru realizare în 2017.
Potrivit lui Ion Ștefăniță, banii pentru realizarea proiectului respectiv sunt prevăzuți în bugetul municipal. Este vorba de 1 milion de lei, care așteaptă să fie valorificați. Despre ce clădire anume este vorba se va anunța în data de 3 martie. Ceremonia va avea loc începând cu ora 18.00.
Proiectele selectate în cadrul primei ediții a concursului „Chișinăul de seară – orașul luminilor” prevăd iluminarea artistică a fațadelor Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală, Palatului Naţional „Nicolae Sulac” și Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieşu”. Până să fie iluminate, fațadele vor fi reabilitate. Bugetul proiectului este de 550 de mii de euro.
Suplimentar, au fost selectate patru proiecte pentru a fi implementate în 2019 și 2020. Este vorba despre clădirea Primăriei Chișinău, Circul, clădirea fostei sinagogi din strada Rabbi Ţirilson și strada Veronica Micle. Pentru ultimele patru se va anunța o campanie de colectare de fonduri.