Pe 15 decembrie începem procesul de structurare a negocierilor de aderare la UE, vicepremier

Vicepremierul Nicu Popescu spune că de astăzi, 15 decembrie, începe procesul de pregătire și de structurare a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Într-o conferință de presă susținută după decizia Consiliului European de a începe negocierile, ministrul afacerilor externe și integrării europene a declarat că în următoarele zile vor fi oferite mai multe detalii despre procesul propriu-zis, transmite IPN.

„Deja discutăm, împreună cu Comisia Europeană, un calendar foarte și foarte ambițios de progres pe capitole, care va aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană. Acest lucru nu va fi simplu, nu va fi rapid. Avem foarte mult de muncă și știm foarte bine că țara noastră mai trebuie să facă foarte multe ca standardele noaste să corespundă standardelor europene”, a menționat Nicu Popescu.

Potrivit lui, primul capitol la care se va lucra este cel legat de reforma justiției și lupta împotriva corupției – obiectiv principal pentru societatea Republicii Moldova. „Inclusiv în discuțiile noastre cu Comisia Europeană, reforma justiției și combaterea corupției sunt obiectivul numărul 1 și primul capitol pe care ne vom axa în următoarele săptămâni și luni. Vor mai fi și alte câteva capitole în această primă etapă, dar cred că urmează să mai clarificăm care vor fi”, a notat ministrul de externe.

Vicepremierul a reiterat că decizia Consiliului European este un eveniment istoric pentru Republica Moldova, dar începe munca asiduă. „Munca asiduă pentru a transforma țara noastră într-un stat care se va regăsi cu mândrie alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene”, a spus Nicu Popescu.

Vicepremierul a mai menționat că obiectivul setat de președinta Maia Sandu este pregătirea Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană până în anul 2030. „Același orizont a fost enunțat de mai multe ori și de alți oficiali europeni, atât șefi de state sau de guverne din UE sau reprezentanți ai Comisiei Europene. Aceasta este ambiția noastră, dar din nou, este foarte important pentru societatea noastră să menținem acest angajament ferm al nostru ca cetățeni ai republicii Moldova pentru acest proces de reforme, democratizare și aducere a țării noastre în UE”, a precizat ministrul Popescu.

Consiliul European a decis pe 14 decembrie deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova. În aceeași ședință, Georgiei i-a fost oferit statutul de candidat. De asemenea, UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat Comisia Europeană să raporteze până în martie în vederea luării unei astfel de decizii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.