Pe 1 iunie sunt sărbătoriți copiii

Ziua Internațională a Copilului este sărbătorită astăzi, 1 iunie, printr-o serie de activități menite să aducă bucurie celor mici și să sublinieze importanța protejării și susținerii drepturilor copiilor. În Chișinău, festivitățile au început de dimineață cu muzică, dans, accesorii colorate și dulciuri pentru micii vizitatori. În mesajele transmise cu ocazia sărbătorii autoritățile, atât cele locale, cât și centrale, au subliniat angajamentul de a crea un mediu sigur și prietenos pentru toți copiii țării, transmite IPN.

Prim-ministrul Dorin Recean le-a urat copilărie frumoasă. „Ieri la Guvern am văzut multe zâmbete și entuziasm, unde împreună cu copiii colegilor din Cancelarie și Serviciul de Protecție și Pază de Stat, am sărbătorit Ziua Internațională a Copilului. Le-am dorit elevilor o vacanță frumoasă și i-am anunțat pe cei mici că, în curând, la Guvern se va deschide Camera copiilor, unde își vor putea petrece timpul, până la finalizarea programului de lucru al părinților”, a anunțat premierul Dorin Recean.

Într-un mesaj, avocatul poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, a remarcat că fiecare copil are dreptul la o copilărie fericită, la educație de calitate, la sănătate, la un mediu sigur și protector, punând accentul pe nediscriminare și sprijinirea celor mai defavorizați copii. Republica Moldova, prin ratificarea Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului, s-a angajat să protejeze copiii de discriminare și să le asigure securitate socială și condiții optime pentru o dezvoltare armonioasă. Studiul privind percepția drepturilor omului în 2023 a constatat, în mod tradițional, că populația percepe că drepturile copilului sunt cele mai respectate. Totuși, drepturile anumitor grupuri de copii, cum ar fi copiii săraci, cu dizabilități, rămași fără îngrijire părintească, copiii de etnie romă, sunt percepute ca nefiind respectate de către o mare parte a populației.

Andrei Pavaloi, șef adjunct la Direcția generală educație, tineret și sport din municipiul Chișinău, a remarcat că 1 iunie este o zi plină de magie și bucurie, dedicată celor care aduc lumină și culoare în lume. „Sunteți cei care ne inspiră în fiecare zi să fim mai buni și să creăm un viitor mai frumos pentru toți copiii din Chișinău. Astăzi sărbătorim inocența, curiozitatea și creativitatea voastră, dar și drepturile voastre de a fi protejați, iubiți și încurajați în fiecare pas pe care îl faceți. În această zi specială, vă dorim să vă bucurați de fiecare descoperire pe care o faceți, să visați cu ochii deschiși și să mergeți pe cărările viselor voastre cu încredere și curaj”, a spus Andrei Pavaloi.

Pe parcursul zilei copii vor fi implicați în activități la Grădina Botanică din Chișinău, unde se va desfășura programul „Celebrăm copilăria împreună”. Intrarea va fi liberă pentru toată lumea, iar primii 3000 de mici vizitatori vor primi gustări dulci. În Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău programul include ateliere de creație, jocuri interactive, face painting, desen pe asfalt, showuri distractive, quiz-uri, tombole și altele. Copii sunt așteptați în parcurile, dar și unele centre comerciale din capitală unde vor avea loc activități distractive cu animatori, activități sportive, educative și concerte pentru copii.

Ziua Internațională a Copilului, sărbătorită la 1 iunie, este o zi dedicată conștientizării drepturilor copiilor. Aceasta a fost menționată pentru prima dată la Geneva în 1925 și instituită oficial de Adunarea Generală ONU în 1954.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.