Partidul Democrat din Moldova susține că va continua acțiunile legale și pașnice pentru „îndeplinirea dorinței cetățenilor ca președintele devenit nelegitim, Igor Dodon, să demisioneze din funcție, fiind acuzat de înaltă trădare și finanțare ilegală din Federația Rusă”. Declarația vine după ce formațiunea a desfășurat duminică, 9 iunie, „o amplă manifestație pașnică în Piața Marii Adunări Naționale, la care zeci de mii de oameni și-au exprimat indignarea față de acțiunile de trădare de țară ale președintelui Igor Dodon și ale PSRM”, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al formațiunii.
În comunicat se menționează că „manifestanții PDM în cadrul acțiunii și-au exprimat nemulțumirea și față de lovitura de stat orchestrată de socialiști și Blocul ACUM”. La fel, aceștia „consideră că Igor Dodon și PSRM și-au pierdut orice legitimitate după ce întreaga țară a văzut modul în care au încercat să pună în practică un plan de federalizare a țării, modul în care președintele țării recunoaște că socialiștii au fost finanțați ilegal din afara țării cu zeci de milioane de dolari în ultimii ani”.
Potrivit PDM, oamenii veniți la manifestația din PMAN au cerut demisia imediată a lui Igor Dodon din funcția de președinte al Republicii Moldova și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate la 6 septembrie, concomitent cu cele parlamentare anticipate. „Îi cerem președintelui să nu se agațe cu disperare de putere și să accepte să meargă în fața poporului pentru a da socoteală pentru modul în care și-a exercitat atribuțiile, în condițiile unor acuzații și dovezi de o gravitate extremă”, se spune în comunicat.
În urma decretului, semnat de către Pavel Filip, privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate la 6 septembrie, PDM solicită instituțiilor statului să întreprindă începând cu ziua de luni, 10 iunie, măsurile legale pentru ca acestea să fie organizate transparent și cu respectarea regulilor democratice, încât poporul să-și poată manifesta dreptul suveran de a decide cine îi va conduce mai departe.
PDM spune că se bazează „pe suportul acordat de misiunile diplomatice acreditate la Chișinău și instituțiile internaționale, care desfășoară activități privind monitorizarea procesului electoral”. Acestora li se solicită „să fie alături de toți cetățenii Republicii Moldova, pentru ca ei să-și poată exercita în condiții democratice dreptul la vot”.
„Suntem în situația regretabilă să constatăm că criza politică în care a ajuns Republica Moldova impune desfășurarea alegerilor anticipate parlamentare ca unică soluție de rezolvare pe cale democratică a situației. Orice altă soluție ar presupune încurajarea discreționară a unor forțe politice, încurajarea ilegalităților pe care le-au comis, inclusiv a celor în privința cărora au apărut probe indubitabile că au fost finanțate ilegal din Federația Rusă și au încercat să impună moldovenilor un plan care ar fi dus la destrămarea Republicii Moldova, un plan impus din exteriorul țării, un plan împotriva cetățenilor”, se arată în comunicat.
Potrivit democraților, „partidele parlamentare nu au nici o scuză pentru că timp de trei luni nu au reușit să dialogheze și să găsească o soluție pentru a constitui o majoritate stabilă și un Guvern funcțional”. „Considerăm că ceea ce s-a încercat în ultima zi constituțională pentru alegerea Guvernului și după această zi, sunt doar improvizații disperate ale Blocului ACUM și PSRM de a prelua forțat și nedemocratic puterea în Moldova. Partidul Democrat consideră că nici un partid nu trebuie să preia puterea cu forța și nici un partid nu trebuie să mențină puterea cu forța”, precizează PDM.
De asemenea, democrații consideră că „în aceste condiții se impune o resetare politică majoră, inclusiv declanșarea procedurilor pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale anticipate, în paralel cu cele parlamentare, având în vedere lipsa de legitimitate a actualului președinte, după dovezile de corupție politică și finanțare ilegală, apărute în spațiul public”.