PDM, PSRM și PLDM, despre privatizarea companii de stat Air Moldova

Afacerea privind privatizarea companiei de stat Air Moldova este una foarte dubioasă. Proprietarii reali, care au preluat compania sunt din rândurile actualei guvernări și această companie ar putea să nu fie ultima privatizată în condiții suspecte. De aceste păreri sunt deputați ai Partidului Socialiștilor și Partidului Liberal Democrat. Reprezentanții Partidului Democrat, însă, susțin că cedarea companiei a fost dictată de datoriile pe care aceasta le-a acumulat într-un timp relativ scurt. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune ProTV Chișinău, transmite IPN.

Vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Cebotari, susține că despre privatizarea companiei Air Moldova se vorbește din anul 2008. Potrivit lui, necesitatea cedării companiei de stat a fost dictată de datoriile pe care le-a acumulat într-o perioadă relativ scurtă de timp. „Fiind o campanie de stat și fiind în pragul sezonului de iarna, sezon în care încasările scad serios de tot, sezon în care facturile de vară te ajung, există un risc foarte mare ca să se renunțe la prestarea anumitor servicii, astfel compania să ajungă în incapacitate totală de plată”, susține democratul.

Referitor la datoriile acumulate pe conturile companiei Air Moldova, Vladimir Cebotari consideră că de vină a fost politica defectuoasă de deschidere a curselor. Despre noii proprietari, vicepreședintele PDM spune că deținător majoritar este compania românească Blue Air, care deține 49% din acțiuni, iar cei doi cetățeni moldoveni separat au câte o cotă mai mică.

Deputatul socialist Vladimir Țurcanu spune că această afacere de privatizare a companiei Air Moldova este una dubioasă. Parlamentarul este convins că proprietarii reali ai companiei acum nu sunt cei care au fost prezentați în spațiul public. „Sunt ai noștri, cei de aici, din Moldova, proprietari reali. Sunt cei care au pornit acest proces. Eu cred că noi trebuie să căutăm în rândurile celor care sunt astăzi la guvernare, nu altceva”, a afirmat deputatul. Potrivit lui, faptul că Parlamentul a respins solicitarea deputaților socialiști să fie pornite audieri pe subiectul privatizării, este încă o probă a faptului că adevărul este ascuns în guvernare.

Deputatul liberal democrat Grigore Cobzac consideră că niciun investitor serios nu va veni în Republica Moldova atât timp cât instituțiile statului, îndeosebi cele din justiție, nu sunt funcționale. „Noi suntem martori la privatizarea Air Moldova și afirmăm cu toții că este o chestiune foarte urât mirositoare, dar stați puțin, eu cred că cel mai rău ne așteaptă înainte dacă ăștia rămân la guvernare. Vine Moldtelecom-ul, vin și celelalte întreprinderi”, a spus Grigore Cobzac.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.