Fracțiunea Partidului Democrat a înregistrat în Parlament un proiect de lege care prevede scutirea producătorilor de produse vitivinicole de plata contribuțiilor obligatorii în Fondul Viei şi Vinului pe anul 2020, în scopul minimizării pierderilor, asigurării venitului pentru personalul angajat, dar și pentru o relansare rapidă ulterior crizei survenite, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al fracțiunii.
Deputatul democrat, Nicolae Ciubuc, în cadrul unui briefing de presă, a argumentat necesitatea inițiativei legislative prin reducerea activității agenților economici din sectorul vitivinicol, declinul vânzărilor şi anularea operațiunilor comerciale atât pe plan intern, cât și extern.
Nicolae Ciubuc a specificat că întreprinderile vitivinicole suferă pierderi importante și se confruntă cu riscuri grave care afectează activitatea economică. „Vânzările locale au scăzut cu 50%-80%, iar la export pentru lunile aprilie-iunie curent se estimează o scădere de până la 25%. Astfel, se epuizează lichiditățile întreprinderilor, iar obligațiile de achitare a impozitelor și taxelor reprezintă o povară dificil de onorat”, a menționat deputatul.
Proiectul prevede introducerea unor modificări la Legea viei și vinului, care vor oferi unităților vitivinicole lichidități în plus pentru a depăși consecințele crizei. Astfel, prin derogare de la această lege, se propune trecerea contribuțiilor obligatorii pentru anul 2020 în Fondul Viei şi Vinului în contul obligaţiilor de plată pentru anul 2021. De asemenea, se propune ca pentru sumele datorate sau a celor neachitate în termen să nu fie calculate penalități.
Totodată, se propune amendarea articolului care prevede că agenţii economici – rezidenţi ai Zonelor Economice Libere nu achită contribuţiile în Fondul Viei și Vinului. „Prin acest amendament va fi asigurat principiul egalităţii tuturor agenţilor economici din sectorul vitivinicol în participarea la formarea Fondului Viei şi Vinului”, se menţionează în comunicat.
Sectorul vitivinicol este unul dintre pilonii tradiționali pentru economia națională, iar filiera vinicolă produce 16% din toată valoarea sectorului, fiind cel mai exportat produs agricol cu întregul lanț valoric în țară, precum și sursa de venit pentru 150 de mii de moldoveni, dintre care două treimi provin din localitățile rurale.