PDM: Ne vom opune loviturii de stat provocată de coaliția PSRM-Șor și transfugi

Partidul Democrat anunță că se va opune „loviturii de stat provocată de coaliția PSRM- Șor și transfugi”, care, potrivit formațiunii, au călcat în picioare normele constituționale și bunul simț, transmite IPN cu referire la un comunicat al PDM.

Vicepreședintele Parlamentului, democrata Monica Babuc, a declarat că „noua coaliție oficializată joi în Parlament, „Coaliția Covid” formată din PSRM, Partidul Șor și transfugi, a preluat practic printr-o lovitură de stat puterea în Parlamentul Republicii Moldova, cosind în constituționalitate, în lege și în bunul simț”.

Vicepreședintele PDM s-a referit la proiectele de legi votate, în opinia PDM, în mod abuziv, inclusiv transferarea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui nou ales, în subordinea Parlamentului. Deputata s-a referit și la „afrontul adus prieteniei dintre poporul Republicii Moldova și poporul american, prin care „Coaliția Covid” a transmis terenul fostului Stadion Republican pentru construcția unui neclar centru de educație, cultură și creativitate, teren care prin Legea 151/2018 promovată de Guvernul Filip, era destinat construcției Ambasadei SUA în Republica Moldova”.

Monica Babuc a menționat și proiectul ce ține de funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit ei, acesta are menirea să realizeze vechea sintagmă „Devide et impera” și care nu face decât să repete legea 3465/1989 declarată depășită de către Curtea Constituțională. În opinia democraților, și proiectele ce țin UTA Găgăuză contravin în anumite prevederi Constituției.

Parlamentara i-a îndemnat pe susținătorii PDM să ia „o atitudine adecvată față de aceste acțiuni anticonstituționale și ilegale ale coaliției PSRM-Șor”.

Proiectul politicii bugetar-fiscale, proiectul legii bugetului de stat și legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021 au fost votate joi, 3 decembrie, în primă lectură, fără discuții, într-o atmosferă de dezordine și altercații. Opoziția a blocat tribuna centrală, dar și microfonul vicepreședintelui Parlamentului, Vlad Batrîncea, care prezida ședința Parlamentului. De asemenea, deputații PSRM, cei din Partidul Șor și Platforma Pentru Moldova au votat în două lecturi Proiectul de lege prin care SIS trece din subordinea președintelui țării în subordinea Parlamentului.

Deși parlamentarii din opoziție au invocat lipsa avizelor necesare, dar și faptul că asupra proiectele nu au fost organizate consultări publice largi, deputații PSRM, PPȘor și Pentru Moldova au votat și proiectul cu privire la funcționarea limbilor și cel ce ține de modificarea Codului Serviciilor Media Audiovizuale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.