Partidul Democrat din Moldova a prezentat un set de măsuri care, potrivit formaţiunii, sunt orientate spre beneficiul agricultorilor, transmite IPN. „Agricultura e o parte importantă din prezentul economic al ţării şi trebuie să fie o parte şi mai importantă din viitorul ei. Din acest motiv, experţii PDM au alocat domeniului agriculturii un loc deosebit în cadrul Planului Economic pentru creşterea Moldovei”, precizează serviciul de presă al partidului.
PDM propune o taxă pe valoare adăugată redusă pentru agricultură, de 8%. În opinia democraţilor, taxele mici încurajează investiţiile şi ajută produsele moldoveneşti să fie competitive pe piaţă. De aceea, este important ca agricultura să aibă în continuare un regim fiscal preferenţial. O altă propunere ţine de introducerea impozitului unic în agricultură. „Toţi agricultorii vor beneficia de pe urma acestei măsuri, care elimină birocraţia”, susţin democraţii. PDM îşi propune să înceapă prin a evalua, timp de un an, calitatea terenurilor agricole deţinute de proprietari, iar imediat după aceea să fie introdus impozitul unic în agricultură.
De asemenea, PDM încurajează tinerii să muncească şi să investească în agricultură. Formaţiunea îşi propune să lanseze Programul Tânărul Fermier. Tinerii sub 35 ani vor putea pretinde fonduri nerambursabile de până la 10 mii de euro de persoană pentru lansarea şi susţinerea afacerilor în agricultură. „Tineri de la ţară, tineri de la oraş chiar, precum şi tineri care acum muncesc în străinătate vor primi astfel o şansă în plus pentru a face agricultură în Moldova. Iar odată cu ei, şi agricultura Moldovei va primi o şansă în plus pentru înnoire şi pentru dezvoltare”, menţionează democraţii.
O altă măsură propusă de PDM este Programul Renta Agricolă minimă garantată de stat, care va asigura un plus de venituri persoanelor în etate. Cei care au peste 65 de ani şi nu-şi mai pot lucra pământurile, le pot da în arendă. Pe lângă plata de arendă, vârstnicii vor primi de la stat 1000 de lei pentru fiecare hectar. „Bătrânii noştri de la ţară vor beneficia, în felul acesta, de ceea ce s-ar putea numi, practic, o a doua pensie”, notează PDM.
Democraţii mai propun înfiinţarea a cel puţin 100 de ferme zootehnice de vaci, oi, porci şi capre din fondurile de subvenţionare a zootehniei, garantarea de către stat a creditelor bancare luate de către gospodăriile ţărăneşti mai mici de 10 hectare. În acelaşi timp, PDM mai propune ca dobânzile, timp de 1 an, ale tuturor creditelor agricole de până la 1 milion de lei să fie achitate tot de stat. Pentru a proteja agricultorii în faţa riscurilor, Partidul Democrat susţine acordarea de compensaţii juste agricultorilor pentru pierderile suferite – fie că sunt cauzate de secetă, inundaţii, blocaje la export sau căderea bruscă a preţurilor.
„Susţinem organizarea fermierilor în grupuri de producători. E nevoie ca agricultorii să se asocieze în grupuri de producători pentru a face concurenţei. Pentru acest lucru vor primi informaţii şi sprijin financiar de la stat”, se angajează democraţii. Cât priveşte exporturile, PDM propune un program de sprijin guvernamental masiv pentru promovarea produselor moldoveneşti în Uniunea Europeană, dar şi în Est.
Cu referire la aceste măsuri, PDM se consultă cu cetăţenii din toată ţara. Pe baza părerilor primite de la oameni, PDM va include propunerile în Platforma Electorală şi în viitorul Program de guvernare cu care se va prezenta la alegerile din 30 noiembrie.