Partidul Democrat din Moldova a depus la Comisia Electorală Centrală actele pentru înregistrare în calitate de concurent electoral la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Pe lista candidaților la funcția de deputat nu este președintele de onoare al partidului, Dumitru Diacov. Liderul PDM, Pavel Filip, a precizat că decizia lui Dumitru Diacov de a se retrage este una personală și este respectată de către colegi, transmite IPN.
„A spus lucrul acesta la Consiliul Politic Național. A zis că face acest gest și se retrage în favoarea unui reprezentant din teritoriu”, a adăugat Pavel Filip. El a mai spus că pe lista PDM se regăsesc oamenii care pot face diferența, care înțeleg ce înseamnă o viziune pentru Moldova și nu se vor lăsa ademeniți doar de declarații populiste.
Pavel Filip a mai spus că PDM nu s-a grăbit să depună documentele pentru înregistrare la CEC, insistând să fie epuizate toate consultările pe interior. Liderul democrat are toată certitudinea că de data aceasta PDM va păși „altfel” în această campanie electorală și crede că poate fi făcută o campanie „altfel” în Moldova, nu o campanie a vorbelor și declarațiilor politicienilor.
„Îmi doresc foarte mult să avem o luptă a ideilor, viziunilor pentru Moldova, nu doar declarații tari, critici și multă murdărie în această campanie. PDM a făcut primul pas, a venit în această campanie cu un plan de țară pe care va fi bazat programul electoral. Îmi doresc ca și alte formațiuni politice să vină cu un plan și cu o viziune pentru țară”, a spus Pavel Filip.
Liderul PDM are certitudinea că partidul va fi în următorul legislativ, va face diferența și va asigura majoritatea, care va face ireversibil parcursul european al Moldovei. Convingerea respectivă îi este asigurată de măsurările interne și discuțiile pe care le duc actualmente. Ar fi fost bine dacă exista o consolidare a formațiunilor care împărtășesc ideea europeană, dar pentru că nu s-a întâmplat acest lucru, PDM merge singur în aceste alegeri.
Campania electorală a PDM, spune Pavel Filip, va fi finanțată din banii obținuți în cont conform legii cu privire la finanțarea partidelor. Totodată, mizează pe donații. O campanie de acumulare de fonduri urmând a fi lansată.
Până acum, șapte partide au depus actele la CEC. Este vorba despre: Partidul Acasă Construim Europa, Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic, Blocul electoral „Renato Usatîi”, Partidul Politic Șor, Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa - Надежда”.
Campania electorală începe pentru fiecare candidat în momentul în care este înregistrat în cursă. Deocamdată CEC nu a anunțat vreo decizie privind înregistrare în calitate de concurent electoral.