PCRM despre politicile economice: Simţim că am procedat corect
Candidatul PCRM, Oleg Reidman, a susţinut o conferinţă de presă vineri, 10 iulie, la care a dat replici acuzaţiilor legate de politicile economice ale partidului de guvernământ, aduse către oponenţii electorali. Reidman şi-a făcut o listă de teme economice vehiculate în societate în această perioada la care a expus poziţia partidului din care face parte.
Întrebat de reporterul Info-Prim Neo cum se simte un partid aflat la guvernare timp de opt ani, perioadă în care Moldova aşa a şi rămas cea mai săracă ţară din Europa, Oleg Reidman a răspuns: „Simţim că am procedat corect”. „Cu excepţia lui 2009 când este criză, nu a trecut niciun an în care să nu fi înregistrat creşteri la salarii, pensii, indemnizaţii sociale, bugetul de stat, investiţii”, a spus fostul consilier prezidenţial responsabil de sectorul economic. „Nu putem să spunem că partidul trebuie să se simtă mândru sau fericit, pentru că ar fi bine ca rezultatele să fi fost mai mari”, a precizat el.
„Unii au aplaudat când Fondul Monetar Internaţional a plecat”, a spus Oleg Reidman, având în vedere politicieni din opoziţie. El explică că îngheţarea relaţiile cu FMI e o procedură firească de vreme ce în ţară nu există un parlament. Referindu-se la relaţiile cu FMI, Reidman a spus că în 2002, când relaţiile au fost încetinite, aceasta s-a datorat poziţiei FMI, „care era deprins cu guvernările din anii 90. Acestea făceau ceea ce le spunea FMI”. „Nouă însă ei ne-au spus să venim cu propuneri pe care ei să le expertizeze”, a declarat Reidman.
Vorbind despre creditul de 500 mln dolari promis de Rusia, Oleg Reidman a spus că la moment se negociază condiţiile acestuia. „Împrumutul a fost acceptat pentru a contrabalansa datoriile din vest şi această confirmă politică noastră conform căreia Moldova se află acolo unde îi sunt interesele”, a spus el.
El a criticat declaraţiile analiştilor, pe care PCRM îi numeşte „analişti la modă” şi despre care lasă să se înţeleagă că fac jocul opoziţiei, precum că leul ar fi menţinut artificial şi va cădea imediat după alegeri. „Din cauza acestor declaraţii în societate s-a creat ajiotaj şi populaţia a pierdut bani pentru că s-au grăbit să-şi schimbe leii în valută”. El a adăugat că Banca Naţională între-adevăr şi-a folosit rezervele pentru a preveni o prăbuşire imediată, „dar din această cauză şi există aceste rezerve, care din luna mai au început să crească”, a spus candidatul, cu numărul 34 în lista PCRM.