PCDLI reconfirmă că prietenul bun la nevoie se cunoaşte
Cu începere din săptămâna viitoare, asistenţa Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) se va extinde asupra altor cinci localităţi rurale, afectate de inundaţiile din vara acestui an, transmite Info-Prim Neo.
Alexandru Ursul, manager de proiect în cadrul PCDLI, a menţionat într-un interviu că, faţă de satele din raionale Hânceşti şi Cantemir, acestea au avut de suferit într-o măsură mai mică, dar, oricum, locuitorii lor au pierdut recoltele de pe loturile de lângă case şi cotele de terenuri agricole, aflate în posesie, respectiv, şi posibilitatea de a-şi completa veniturile familiilor.
„În aceste sate noi vom propune alt tip de proiecte, ele vor oferi şansa la aproximativ 100 de săteni să participe la executarea unor lucrări de interes public remunerate în localităţile respective, ceea ce înseamnă suplimentarea veniturilor a 100 de familii. În acest scop vor fi acordate granturi în sumă de 20 mii de dolari pentru fiecare sat. Fundaţia Soros - Moldova va aloca bani pentru acoperirea acestor cheltuieli într-o localitate, iar pentru celelalte patru sate granturile vor fi oferite de către Ambasada Danemarcei cu sediul la Bucureşti.
Ursul a precizat că, la momentul actual, în cinci sate, afectate sever de calamitate, cu suportul PCDLI, au fost lansate deja proiecte de refacere a unor obiective de infrastructură, distruse în totalitate de ape.
Astfel, în satul Stoianovca, raionul Cantemir, autorităţile din teritoriu şi locuitorii au decis să utilizeze grantul oferit prin intermediul PCDLI pentru reabilitarea sistemului de aprovizionare cu apă, în satul Gheltosu, acelaşi raion va fi reconstruită o porţiune de drum. Pentru restabilirea şi modernizarea sistemelor de aprovizionare cu apă au optat şi locuitorii celor trei sate din raionul Hânceşti - Obileni, Cotul Morii şi Nemţeni. Mărimea granturilor de care vor beneficia aceste localităţi este de 40 mii de dolari (480 mii lei).
„Chiar astăzi am revenit dintr-o deplasare pe teren, în satul Gheltosu, unde am convenit cu primarul localităţii şi cu executorul lucrărilor toate aspectele la reconstrucţia porţiunii de drum selectate. Proiectul a fost elaborat într-un termen restrâns de trei săptămâni şi ne bucurăm că a început implementarea proiectului”, a mai adăugat Ursul.
Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată susţine guvernul Republicii Moldova în procesul de dezvoltare a cadrului politic, sistemului administrativ şi procedurilor de delegare a competenţelor către administraţiile publice locale, descentralizare şi promovarea rolului APL în luarea deciziilor. PCDLI este implementat de PNUD Moldova în comun cu UNIFEM, cu o contribuţie financiară importantă din partea Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare. Internaţională (SIDA).