Coruperea alegătorilor, manipularea prin intermediul mass-media şi discursurile instigatoare la ură pot avea loc în toate tipurile de scrutine electorale: parlamentare, locale sau prezidențiale și este important să fie înlăturate. Acesta este scopul urmărit de organizațiile nonguvernamentale semnatare ale apelului public de modificare a Codului Electoral, a comunicat Pavel Postica, director de programe la Promo-LEX. Cât privește inițiativa PDM de modificare a sistemului electoral, prin introducerea votului uninominal, aceasta vizează doar alegerile parlamentare. Or, mai întâi de toate, trebuie eliminate deficiențele fundamentale, a spus Postica într-o conferinţă de presă IPN.
Potrivit lui, sistemul electoral poate fi modificat doar după studii şi analize clare, în care se prezintă argumentele pro şi contra. Sistemul electoral n-ar trebui modificat înainte de înlăturarea actualelor deficiențe electorale sau în paralel cu acestea.
„Scopul este să fie înlăturate deficiențele existente în legislaţia electorală. Doar după ce sunt înlăturate aceste deficiențe se poate discuta de modificarea sistemului electoral”, a declarat Pavel Postica. Altfel se generează o problemă mult mai mare. Orice modificare de sistem electoral presupune schimbarea regulilor de joc, care trebuie să fie înțelese atât de politicieni, cât şi de alegători.
Nadine Gogu, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, a spus că organizația neguvernamentală pe care o reprezintă este interesată în modificarea Codului Electoral pe segmentul ce ține de reflectarea alegerilor de către mass-media. CJI a elaborat în 2012 şi 2013 amendamente la Codul Electoral, dar acestea nu au fost înregistrate ca inițiativă legislativă. Dacă grupul de lucru care se propune să fie creat pentru modificarea legislației electorale va fi funcțional, atunci ar trebui să se axeze şi pe comportamentul mass-media în alegeri.
18 organizații ale societății civile, printre care, Promo-LEX, ADEPT, Fundaţia Est Europeană, Alianţa Studenţilor din Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent, Institutul de Politici Publice au semnat un apel public pe 2 februarie prin care au solicitat Parlamentului crearea unui grup de lucru pentru îmbunătățirea legislației electorale.